První dny prázdnin zkomplikovali turistům stávkující dopravci a zácpy na silnicích

U more

Stejně jako tisíce dalších lidí, vyrazili první prázdninový víkend na dovolenou i čeští turisté. Cestu na slunný jih jim však ztrpčují zácpy na silnicích a hraničních přechodech. Postihla je stávka dopravců na španělských Baleárských ostrovech. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Na španělskou Mallorcu, Ibizu či Menorcu míří v létě tisíce Čechů. I je letos postihla stávka řidičů autobusů za zvýšení platů, která nyní po třech dnech skončila. Češi spolu s dalšími uvízli na několik desítek hodin na letištích. Bezprostředně po ukončení stávky začaly autobusy rozvážet první turisty a na runway dosedá prakticky každou minutu letadlo s dalšími turisty. Stávka se dotkla téměř tříset tisíc turistů, z toho bylo zhruba 7 a půl tisíce Čechů. Cestovní kanceláří, která na Baleáry pravidelně létá, je společnost Fischer, která v sobotu zařídila odvoz turistů taxíky. V neděli se začali turisté na letišti ještě více hromadit. Jak řekla tisková mluvčí cestovní kanceláře Fischer Věra Kudynová, podobnou situaci neřeší žádný druh cestovního pojištění.

"Pojistění na takové zpoždění žádná pojišťovna neposkytuje, ani česká ani zahraniční. To bohužel je takové menší riziko cestování. Nicméně klienti letecké společnosti, kteří se ocitnou takhle na letišti při neplánovaném zpoždění, tak dostávají občerstvení. V pravidelném časovém intervalu dostávají nápoje a jídlo. Takže i kdyby byli bez finančních prostředků, tak jejich občerstvení je zajištěno."

Lehké to letos neměli ani turisté, cestující na jih po silnici přes Rakousko. Zdejší úřady totiž v rámci bezpečnostních opatření v souvislosti s nadcházejícím třídenním ekonomickým summitem v Salcburku přechodně obnovily pasové kontroly a na hraničních přechodech tak vznikaly mnohakilometrové zácpy.