První dva pacienti v ČR dostali nový typ kardiostimulátoru

Foto: ČTK

První dva pacienti v Česku dostali v Ústřední vojenské nemocnici nový typ kardiostimulátoru. Přístroj je unikátní v tom, že lékaři mohou sledovat data z přístroje na dálku.

Nový kardiostimulátor má delší životnost a sleduje také více ukazatelů. Prvními pacienty byli pětapadesátiletá žena a sedmdesátiletý muž. Ten měl časté srdeční zástavy, původní přístroj spotřeboval velké množství energie a rychle se vybil. A jak operace dopadla?

"Daří se jim dobře a budou propuštěni,"

zhodnotil zdravotní stav obou pacientů primář oddělení doktor Libor Kameník z Ústřední vojenské nemocnice. Ten také oba operoval. Zdejší kardiostimulační centrum loni voperovalo kardiostimulátor 236 pacientům. Přístroj hlídá chod pacientova srdce a elektrickým výbojem dokáže obnovit jeho správný rytmus, uvedl doktor Kameník.

"Je to vlastně metoda, která se praktikuje už 50 let a nadále se propracovává. Zachránila už mnoho životů. Tento nový typ stimulátoru je laicky řečeno plně automatický. Hlídá signál EKG, vnímá i potřebu energie, kterou je třeba vydat na srdeční stah, což výrazně prodlužuje životnost baterie. Mimochodem jedna z vlastností nového kardiostimulátoru je jeho životnost - ta je až 15 let."

Novinkou u tohoto kardiostimulátoru je tzv. home monitoring, kdy lékař dostává data. Jak to funguje?

"Kardiostimulátor nepřetržitě nahrává události, arytmie a tyto ukládá. Během spánku, během krátké doby tento stimulátor telefonicky přenese data do centra. To je vyhodnotí a určité varovné signály pak lékař dostává ráno v podobě e-mailové zprávy nebo třeba SMS. Čili lékař je každý den upozorněn na eventuální nepříznivý vývoj u pacienta."

Foto: ČTK
Jak je nový kardiostimulátor veliký?

"Je to několik centimetrů - zhruba 3 krát 4 centimetry a 6 milimetrů šířka. Čili je to velice plochá krabička, která se umístí na prsní sval. Prakticky není vidět, u štíhlejších pacientů lehce vyčnívá. Většinou s tím nemají kosmetický problém."

Kolik stojí tento nový typ?

"Pojišťovna hradí všechny typy kardiostimulátorů, které uzná do svého sazebníku. Tento je zařazen pro úhradu a jeho cena se pohybuje od 60 do zhruba 130 tisíc korun."

Pojišťovny však dosud nehradí dálkové sledování pacientů - to platí výrobce. V Německu už odborníci na základě dat o výhodnosti dálkového sledování pacientů prosadili, že tamní zdravotní pojišťovny telemonitoring hradí.