První mezinárodní koupací den v řece Labe

Hamburské paničky v Labi při Prvním mezinárodním koupacím dni, foto: ČTK

Při nedělním Prvním mezinárodním koupacím dni se v řece Labe najednou vykoupalo 15 tisíc lidí. Akci pořádaly společně české ekologické sdružení Arnika a Německá pomoc životnímu prostředí. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Hamburské paničky v Labi při Prvním mezinárodním koupacím dni,  foto: ČTK
V šedesáti městech na toku Labe, z toho v jedenácti v České republice, probíhal takzvaný První mezinárodní koupací den. Z větších měst v České republice se do akce zapojil například Kolín, Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín. Jaký měl koupací den význam, nám přiblížila Lenka Mašková z pořádajícího ekologického sdružení Arnika:

"Cílem akce bylo ukázat, že řeka je živý organismus, který nemá sloužit průmyslovým zájmům, ale lidem, kteří sídlí podél jejich břehů a mohou řeku využívat jako svůj rekreační objekt, mohou mít k ní lepší vztah než jen jako k odpadní vodě. Podařilo se za posledních deset let vybudovat nové čističky na Labi, které kvalitu vody zlepšily. Dá se říct, že Labe je mnohem čistší než co bylo dříve. I proto jsme dělali tento První mezinárodní koupací den, který měl přiblížit Labe lidem."

Svou důvěru v čistotu Labe při akci vyjádřil i šéf Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce Werner Henšl:

"V každém případě v posledních deseti letech se labská voda rapidně zlepšila díky čističkám odpadních vod."

Zástupce děčínského sdružení Arnika Jan Dostál sdělil, že se v Labi za posledních 12 let snížily koncentrace nebezpečných chlórových uhlovodíků a rtuťových látek o 80 procent. Počet druhů ryb se zdvojnásobil na pět desítek. Jan Dostál doufá, že i v příštích letech bude koupací den plnit svůj účel:

"Doufáme, že touto akcí se oparvdu podaří rozptýlit obavy z labské vody, která už není nebezpečná tak, jak bývala a v příštích letech ten počet koupajících se bude vzrůstat."

Osvěžení v řece si pochvalovalo mnoho koupajících:

"Voda byla perfektní. Ze začátku byla studená, ale pak už byla velmi teplá. Bylo to určitě skvělé, ale mohla by být ta voda ještě čistší, no."

Mnozí účastníci koupacího dne by uvítali, aby u Labe zase ožily někdejší plovárny:

"Aby prostě i to koupání tady bylo a nejen koupání, ale i půjčovna lodiček a podobně."

Několik plavců vstoupilo do Labe u německého města Wittenberge nedaleko Hamburku při Prvním mezinárodním koupacím dni,  foto: ČTK
Jan Dostál z děčínského sdružení Arnika ale konstatoval, že úřady zatím nedoporučují obnovovat na Labi plovárny. Potvrzuje to příklad Pardubic, které se letos nepřipojily k prvnímu mezinárodnímu koupacímu dni na Labi. Chrudimský ekolog Milan Marenčák si ale není jist, zda je Labe v Pardubicích skutečně zdravotně nezávadné:

"V letošním roce se nám nepodařilo najít místo, o kterém bychom mohli s jistou mírou zodpovědnosti říct, že v těchto letních měsících, při těch zvýšených teplotách, bude úroveň zejména bakteriálního zněčištění pod normovanými hodnotami. Těch údajů, co máme zatím k dispozici, vyplývá, že ta voda už v těch ostatních ukazatelích, v těch profilech, je už v toleranci. Trošku problematická je právě úroveň bakteriálního znečištění, tak jsme pro letošní rok od toho připojení se ustoupili."

V sousedním Německu si společnou mezinárodní koupel pochvalovali, i když ani tam ještě ne všude je voda v Labi plně nezávadná. Zejména na dolním toku řeky u Hamburku, kde po nedávných záplavách byl vstup do řeky povolen jen dospělým a toí jen po kolena. Na středním toku Labe, v Dolním Sasku, dokonce pokřtili vodou z této řeky čtyři děti. V Drážďanech se pak pořádala masová rozplavba svátečních plavců na tři kilometry a 200 metrů.