První předzvěst Vánoc

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Začal advent. V první adventní neděli, která tentokrát vyšla na poslední neděli listopadu, nastal čas zapálit první svíci na adventním věnci. Na mnoha místech Česka začaly vánoční trhy a rozsvěcely se vánoční stromy.

Foto: ČTK
Slovo advent pochází z latinského slova adventus - příchod, v křesťanské tradici se připomíná příchod Ježíše Krista. Advent předznamenává příchod Vánoc. První počátky slavení adventu se objevují v jižní Galácii, tedy dnešním Turecku, a ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. až 13. století je advent začátkem liturgického roku. Přestože počátky tohoto svátku sahají už do sedmého století, čtyři adventní neděle stanovil až papež Řehoř Veliký. Jak nám připomněl dominikán Romuald Štěpán Rob, datum první adventní neděle je pohyblivé:

"Jsou čtyři adventní neděle. Je to zpravidla uzavřeno do cyklu čtyř týdnů, které ale bývají různě ukrajovány podle toho, jak vyjde Štědrý den a Hod boží vánoční. Čtyři adventní neděle, podle kterých se zapalují také čtyři svíce na adventním věnci."

Foto: ČTK
Adventní věnec má svůj původ v 19. století v Německu. Jak říká dominikán Romuald Štěpán Rob, i svíce na něm mají svůj důležitý význam:

"To postupné zapalování svící vlastně znamená, že tak, jak přirozeně ubývá světla v tom období adventním, tak právě v tu chvíli je nejvíce světla na tom adventním věnci. Jde o to, aby se ukázala symbolika, že do té největší temnoty přišlo to největší světlo, kterým je Bůh, jenž se stal člověkem."

Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let - na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel. Chanuka letos židům začíná 1. prosince.

Livia Klausová rozsvítila 28. listopadu na Pražském hradě vánoční strom a zahájila tak tradiční vánoční sbírku pořádanou Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových,  foto: ČTK
Pro velkou část Čechů znamená advent spíše než dobu ztišení a rozjímání období hektického nakupování vánočních dárků, shánění stromečků a kaprů a předvánočních úklidů. Na mnoha místech Česka se také minulý víkend rozsvěcovaly vánoční stromy. Na Pražském hradě vánoční strom rozsvítila manželka prezidenta Livia Klausová. Rozzářil se při příležitosti zahájení tradiční vánoční sbírky, kterou pořádá Nadační fond Livie a Václava Klausových. Sbírka potrvá až do 9. ledna. Její výtěžek je určen především dětem z dětských domovů a pěstounských a sociálně slabých rodin. Peníze však nejsou určeny pouze jim. Jsou pro všechny děti a z takových rodin, kde nezbývají peníze například na to, kde se chce víc dětí současně učit hrát na nějaký nástroj nebo chodit do nějakého kroužku, řekla Livia Klausová lidem, kteří přišli sledovat rozsvícení stromu na Hrad. Nazdobený několikametrový smrk, který nyní svítí na náměstí sv. Jiří, pochází z lánské obory. Je u něj kasička, kam mohou kolemjdoucí vhazovat peněžité dary. Střeží ji voják Hradní stráže.

Vánoční bazar v hotelu Hilton,  který každoročně v Praze pořádají manželky velvyslanců a diplomatů
První adventní neděle také opět patřila vánočnímu mezinárodnímu charitativnímu bazaru. Každoročně ho v Praze pořádají manželky velvyslanců a diplomatů. Vybrané peníze pak posílají charitativním organizacím. Loni se jim podařilo vybrat přes tři miliony korun. I letos byl zájem o akci obrovský, navštívily ho tisíce lidí. Mezi prvními nakupujícími byla patronka akce od roku 2003 Livia Klausová:

"Tady ten vánoční bazar není jenom na to, aby si člověk nakoupil vánoční dárky, ale výtěžek z tohoto mezinárodního bazaru jde vždycky na řadu nadací, které pečlivě diplomatic ladys vybírají. A co je na tom ještě pěkné a jiné, že jsou to vlastně velvyslankyně nebo manželky velvyslanců z cizích zemí, ale dávají to na charitativní projekty tady u nás v České republice."

Stánky jednotlivých zemí nejčastěji nabízely národní speciality ve formě jídla a pití, k dostání byl i textil nebo keramika s motivy různých států.