První sníh

Šumava

I když Svatý Martin přijede, podle pranostik, na bílém koni až ve čtvrtek, v česku začala zima už nyní. Nejen na českých a moravských horách už o víkendu napadl první sníh. Příchod zimy jako vždy zaskočil především motoristy. Letošní zima už má i svoji první oběť. Více Jaromír Marek.

Šumava
První centimetry sněhu napadaly v sobotu a neděli na českých a moravských horách. Na Churáňově na Šumavě napadalo od sobotního odpoledne zhruba sedm centimetrů sněhu.

První vločky tam zaznamenali sice již v říjnu, poprašek ale rychle tál. Nynější sněhová nadílka je první, která zůstává ležet na zemi. Na první lyžaře se připravují také Krkonoše. Tamní provozovatelé vleků a lanovek vzkazují, že vydrží-li chladné počasí, rozmístí v příštím týdnu na sjezdovky sněhová děla.

Do terénu o víkendu vyrazili silničáři ze Šumperska a Jesenicka, až deset centimetrů sněhu napadlo v nejvyšších polohách Libereckého kraje, v Jizerských hor a západních Krkonoších. Jak ale potvrdili dispečeři Krajské správy silnic v Liberci a v Jilemnici-Hrabačově, vozovky jsou bez problémů sjízdné.

Šumava
"Napadlo na Ještědu a v Bedřichově. Sníh je mokrý a nebylo potřeba zasáhnout. Padá jenom ve vyšších polohách, Na Mísečkách, v Benecku. Jinak nic."

První sníh napadl v podhorských oblastech na Prachaticku a v okolí Vlachova Březí na jihu Čech. Podle dispečera správy a údržby silnic jihočeského kraje Josef Bican by měli být řidiči při jízdě opatrní.

"Silnice se průběžně pluhují a chemicky ošetřují. Je třeba zvýšené opatrnosti."

Český hydrometeorologický ústav předpovídá, že sněžit bude i nadále, především ve výškách nad 500 metrů. První sněhové vločky však byly k vidění i v Praze a prvních vloček, i když smíchaných s deštěm, se dočkali i jinde v nížinách. Hřebeny hor pokrylo až patnáct centimetrů sněhu, Horská služba je však zatím v klidu. Více její republikový náčelník Jiří Brožek.

"Zatím je to stále mezisezóna. Ten hlavní nápor začne, když se otevřou lyžařské areály. Zatím držíme obdobné služby jako celé léto. Pokrývka zatím není dostatečná pro zimnáí sporty."

I když současná sněhová nadílka je spíše jen první předzvěstí blížící se zimy, vybrala si už první daň na životě. Devatenáctiletá řidička na Tachovsku nezvládla na narzající vozovce automobil, dostala smyk a vyletěla do ze silnice. Nehodu nepřežila.

A jaké údaje uvádějí k devátému listopadu statistiky? Počasí na začátku listopadu bývá skutečně velmi neustálené. Minimální teplota byla naměřena v roce 1786, -8 st. C. Nejvyšší zaznamenaná teplota je naopak o 26 stupńů vyšší, tedy + 18 st. Naměřena byla v roce 1895.