Půjčce na dovolenou se vyhýbá většina mladých Čechů, raději si na ni našetří

Foto: Filip Jandourek, ČRo

Přes polovina mladých Čechů do třiceti let splácí podle průzkumu alespoň jednu půjčku. Nejčastěji se zadlužují kvůli bydlení a pořízení automobilu. Půjčce na dovolenou se většina mladých lidí vyhýbá.

Podle průzkumu společnosti KRUK, která spravuje pohledávky finančních domů, si první půjčku berou lidé v průměru ve dvaceti čtyřech letech. Půjčky získávají především od bank. Od poskytovatelů spotřebitelských úvěrů ji získalo jen 13 procent dotázaných, osmnáct procent si pak peníze půjčilo od rodičů.

„Mladí lidé usilují o vlastní bydlení a pořízení bytu či domu na hypotéku berou jako jeden z hlavních důvodů, proč se zadlužit. Není překvapivé, že ve vlastním bydlí především lidé v manželství či dlouhodobí partneři a lidé s vyšším měsíčním příjmem,“říká generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

To například úvěr na dovolenou mladá generace zpravidla odmítá. Pro 94 procent Čechů do 30 let je podle průzkumu nepřijatelné, aby se kvůli cestování a výletům zadlužili. Právě výdaje na dovolenou nebo výlety jsou první na čem by šetřili.

"Když se mladí lidé dostanou do finančních potíží, omezí jako první výdaje na dovolenou a cestování. Poté náklady na kulturu a zábavu, oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby. Až jako poslední omezují mladí Češi výdaje na vzdělání a zájmové aktivity dětí," doplňuje Jaroslava Palendalová s tím, že to svědčí o zodpovědnosti mladých lidí při řízení vlastních financí.

Foto: Filip Jandourek,  ČRo

Našetří sami

Mladí Češi si na dovolenou ve většině případů našetří sami. Zájezd na dluh řešilo v minulosti jen jedno procento lidí ve věku od 18 do 30 let. Pokud už je mladý Čech ochotný si vzít půjčku na cestování, podle údajů o tom uvažují spíš muži než ženy.

"Nejvíce jsou dovoleným na úvěr nakloněni podnikatelé, osoby samostatně výdělečně činné a studenti. Z našeho průzkumu vyplývá, že se zpravidla jedná o o muže ve věku mezi 18 a 22 věkem, se základním vzděláním, který žije ve městě do 20 000 obyvatel," popisuje Palendalová.

V loňském roce české domácnosti za letní dovolenou v průměru utratili 23 tisíc. V letošním roce bude toto číslo výrazně ovlivněno pandemií.