Půjčky pro mladé lidi na modernizaci bydlení jsou podle odborníků diskriminační

Mladí lidé do 36 let si budou moci od státu výhodněji půjčit až 150.000 korun na modernizaci bydlení. Ve středu o tom rozhodla vláda. Úvěr bude úročen roční dvouprocentní sazbou s desetiletou splatností, zatímco ve stavebních spořitelnách a hypotečních bankách lze obdobnou půjčku získat nejméně od tří procent. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Půjčka je určena lidem, kteří žijí v manželství nebo pečují o nezletilé dítě. Žadatelům, v případě manželů alespoň jednomu z nich, nesmí být v roce podání žádosti 36 let. Při předpokládaném počtu 6500 příjemců úvěrů ročně plánuje ministerstvo čistý výdaj fondu bydlení v prvním roce na 975 milionů korun.

A co si vláda od nové půjčky slibuje? O tom už více ministr pro místní rozvoj Radko Martínek: "Chtěli bychom prostřednictvím tohoto nového produktu začít opravovat bytový fond. Máme představu, že zejména na venkově by mohli mladí lidé využít této půjčky na zlepšení své bytové situace a tím také na určitou stabilizaci bydlení v této oblasti."

Návrh se nelíbí opoziční ODS. Stínový ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič v rozhovoru pro Radio Praha uvedl: "Já jsem přesvědčen, že je to další z pokusů vlády získat si skupiny obyvatel pro období voleb. Je to populistické opatření, které je nesystémové. Vláda by klidně mohla mladým pomoci formou podpory stavebního spoření nebo hypotečních úvěrů. Domnívám se, že miliarda, která na tento účel půjde, bude jenom dalším puštěním žilou Státnímu fondu rozvoje bydlení."

Zvýhodněná půjčka poskytovaná státním sektorem se příliš nezamlouvá ani ekonomům. Některým skupinám obyvatel sice může pomoci, přesto ale podle odborníků vláda mohla zvolit jinou formu podpory. Ekonomka Markéta Šichtařová by byla například pro už zmíněnou podporu hypoték: "Konkrétně mám na mysli například dotace úrokových sazeb u těchto hypoték. Já si myslím, že všechny druhy zvýhodněných půjček můžeme označit jenom za jakousi třetí cestu nebo úkrok stranou, protože v žádné z rozvinutých zemí, kde se o něco podobného pokoušeli, se jim to nikdy neosvědčilo více, než právě ta stará dobrá a osvědčená podpora hypoték. Já si myslím, že vláda by stejný balík peněz klidně mohla vynaložit například na to, aby lidem, a to všem věkovým skupinám, nejen mladým, dotovala úroky z hypoték, což by potom vedlo k tomu, že z hlediska klienta banky by se hypotéka jevila v podstatě jako bezúročná."

Mnozí také kritizují, že půjčka je diskriminační. "Nevidím nejmenší důvod, proč by zrovna mladí lidé měli být zvýhodněni před osobami středního věku. A to říkám navzdory tomu, že sama patřím do této zvýhodněné skupiny," uvedla Markéta Šichtařová. Půjčka je navíc diskriminační i v rámci věkové skupiny do 36 let. Například mladý člověk, který žije v samostatné domácnosti, na tuto půjčku vůbec nemá nárok. Proto návrh už před časem kritizoval vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek. Podle něj by půjčka měla být poskytována všem lidem do 36 let. Ministerstvo tuto výhradu ale odmítlo s tím, že smyslem návrhu je podpora prorodinné politiky s důrazem na mladá manželství a mladé rodiče.