(půl)Hodina zpěvu

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, foto: Milan Mošna, Český rozhlas
0:00
/
0:00

Hodina zpěvu je trochu archaické označení a zavání obecnými školami našich babiček. Pravidelným divákům pořadu s tímto názvem to ale vůbec nevadí a rok co rok nedočkavě čekají, až se na obrazovkách objeví školní třída spolu se dvěma učiteli - čerstvým osmdesátníkem Zdeňkem Svěrákem a jeho kolegou Jaroslavem Uhlířem. Písničkami pro děti a nejen pro ně vás v dnešní Hudební neděli provede Martina Bílá.

Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák,  foto: Milan Mošna,  Český rozhlas
Před několika lety vyšlo album s názvem 20 let písniček z pořadu Hodina zpěvu. Na kompilaci od A do Z se dostaly písničky i operky. Musím ale říct, že výběr snad musel dělat někdo mladší, generace třicet plus by totiž určitě zařadila písničku Vlnitý plech. Za zmínku stojí i klip, ve kterém milovníka vlnitého plechu pronásleduje Jaroslav Uhlíř jako nevyspalý tramvaják a Zdeněk Svěrák jako teta v natáčkách.

Alb s písničkami z Hodiny zpěvu vzniklo v průběhu let několik, pojmenovány byly nejčastěji částí nejznámější písničky autorské dvojice - vyšlo tedy například Není nutno, ...natož aby se brečelo nebo ..zažít krachy - nevadí. Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř se setkali v šedesátých letech a jejich první písničky byly určené pro dospělé - Holubí dům nebo píseň Severní vítr patří dodnes k hitům. Později se ale začali věnovat právě dětským písničkám. Ta první se jmenovala Strašidýlko Emílek. V sedmdesátých letech pak dvojice složila písničky k filmu Ať žijí duchové! Ke konci 80.let se pak na televizních obrazovkách objevila Hodina zpěvu, ve které dva vyučující doprovázejí děti ze sboru Sedmihlásek. Každý rok, nejčastěji na Vánoce, představí několik nových písniček.