Radoslav Brzobohatý zemřel den před svými osmdesátinami

Radoslav Brzobohatý, foto: ČTK

Filmový a divadelní svět opustil další výborný herec. Radoslav Brzobohatý byl tento týden v plném pracovním nasazení, točil seriál Vyprávěj. Ve středu, den před oslavou svých 80. narozenin náhle a nečekaně zemřel. Na filmovém plátně a televizní obrazovce vytvořil na 190 rolí, další desítky na divadle.

Ve filmu Ucho s Jiřinou Bohdalovou
První velkou vlnu popularity mu přinesla role Martina Edena v televizním přepisu románu Jacka Londona. Měl štěstí na výrazné role, nezapomenutelný je jeho divadelní Řek Zorba a také postavy ve filmech Atentát Jiřího Sequence, Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného nebo v zakázaném snímku Ucho Karla Kachyni. Právě kvůli filmu Ucho nemohl Brzobohatý v době normalizace získat významnější filmovou roli. Známým se stal také díky seriálům F. L. Věk nebo 30 případům majora Zemana. Jeho typ herce byl jedinečný, uvedla filmová kritička Darina Křivánková.

"Radoslav Brzobohatý byl jedinečný tím, že dokázal mužné typy zahrát velmi věrohodně, bylo mu to vlastní, vycházelo to z jeho podstaty. Pokud byl před kamerou, tak dokázal být fantasticky přesvědčivý i v rolích různorodých. Myslím, že si všichni vybaví jeho postavu Františka z vynikajícího filmu Všichni dobří rodáci. To byl bezmála westernový hrdina, který dokázal za všech okolností si stát za tím, o čem byl přesvědčen. Proti tomu je další fantastický herecký výkon ve filmu Ucho, což bylo zase psychologické herectví. Postava, která měla mnoho pólů, pestrou škálu emocí a pocitů v sobě. On byl jako herec skutečně velmi flexibilní, ale ty mužné typy byly takovou jeho doménou."

Vrásky z lásky
Právě ve filmu Ucho s Radoslavem Brzobohatým excelovala jeho bývalá žena herečka Jiřina Bohdalová. Po více než čtyřiceti letech si partnerství na plátně zopakovali v road-movie režiséra Jiřího Stracha Vrásky z lásky, kde k sobě hledají cestu energická herečka v letech a bývalý učitel. Jiří Strach po uvedení filmu letos na jaře řekl:

"Jiřina Bohdalová je jaderná elektrárna, extrovert. Radek Brzobohatý je povahově trošku jiný, je malinko introvertnější jako člověk. Jinak na natáčení byli vedle sebe prostě úžasní, komunikativní a já jsem se na ně někdy po očku díval v nějaké pauze. Prostě to působilo jako když spolu točili naposled před půl rokem."

Fotografie Radka Brzobohatého u vchodu do jeho divadla v pasáži na Václavském náměstí,  foto: ČTK
Přes tři desítky let exceloval od roku 1967 populární "Radek" na jevišti pražského Divadla na Vinohradech, kde vytvořil čtyřicet rolí, mimo jiné slavného Krále Krysu či Goethova Fausta. Poslední byla role v Menzelově inscenaci Jacobowski a plukovník. Z Vinohradského divadla odešel až v roce 2000. O čtyři roky později pak spolu se svou ženou Hanou Gregorovou založili vlastní divadelní scénu - Divadlo Radka Brzobohatého. Loni pak v pořadu Českého rozhlasu Tandem zavzpomínal s Janem Rosákem nejen na divadlo a film, ale prozradil, že také nerad létá. V 60. letech totiž zažil požár motoru.

"Od té doby se bojím nastoupit do letadla, ale nakonec nastoupím. Mám v sobě vždycky asi tři vodky. To pak jdu a je mi všechno jedno. Co se týče cestování, tak už léta jezdím se synem Ondrou do Řecka na dovolenou."

Jak dodal průvodce pořadu Jan Rosák, atmosféra Řecka možná přispěla i k předobrazu role Řeka Zorby.

"Ano, tam je poloostrov, kde Anthony Quinn točil Zorbu a dokonce tam jeden čas bydlel, měl tam svůj dům. A tam to najednou na člověka padne ten Zorba. To byla moje taková vyloženě životní filosofie. Tam jsme s Ondrou stáli a klaněli jsme se Zorbovi."