Reaktor jaderné elektrárny Temelín bude opět zastaven

Temelín

Jaderná elektrárna Temelín se patrně dostala do nejvážnějších technických potíží od zahájení řízené štěpné reakce loni v říjnu. Turbína, která vyrábí elektřinu, totiž příliš vibruje. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Kvůli neobvyklému a nečekanému chvění turbíny se ve středu zastaví reaktor Temelína. Provozovatel elektrárny převede reaktor do režimu tři - což je výrazné snížení teploty v primárním okruhu a zastavení štěpné reakce. Odstávka reaktoru sice byla plánovaná, ale měla se konat později, po testech na výkonu 45-ti procent. Nyní bude raktor odstaven na 30-ti procentech. Co se bude v elektrárně dít během asi třítýdenního zastavení reaktoru přiblížila předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

"Zejména se budou zaměstnanci jaderné elektrárny snažit doladit to turbosoustrojí tak, aby byly odstraněny problémy, se kterými se teď elektrárna setkává. Samozřejmě, že při té příležitosti provedou i některé revizní práce, které byly naplánovány do té etapy po 45 procentech a lze je provést už teď."

Ekologické organizace o problémech turbosoustrojí věděly, avšak dosud na tento problém příliš neupozorňovaly, potvrdil to ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter.

"Ta turbína sama o sobě nepředstavuje bezprostřední jaderné nebezpečí, ale o tom problému s tou turbínou věděl samozřejmě ČEZ a věděl o tom i výrobce už léta a léta, protože je to naprostý prototyp. Je to prostě dvakrát větší než ty turbíny stávající, největší jaké kde fungují, a bude pravděpodobně trvat velmi dlouhou dobu, než se ty problémy odstraní, pokud se vůbec podaří, je vychytat. Nejsme schopni říct, co by se odehrálo, pokud by tam došlo k závažné závadě a nebyla včas odpojena všechna přívodní potrubí a tak dál. To nechci vůbec hodnotit, ale jadernou bezpečnost jako takovou to neohrožuje."

Experti tvrdí, že srovnatelné západní atomové elektrárny vypadávaly při testovacím provozu daleko častěji. Přesto předpokládají, že neočekávané výpadky a poruchy budou ještě následovat.

Ještě dodejme, že kvůli problémům s turbínou může být definitivní spuštění jaderné elektrárny Temelín odloženo, i když společnost ČEZ něco takového zatím popírá. Představitelé této firmy jsou stále přesvědčeni, že elektrárna se rozjede na plný výkon podle plánu. Tedy letos na jaře.