Recesisté připomenou slavnou pověst o zručném koláři Jiřím Birkovi

Kolo udatného koláře Birka

Po 370 letech si nadšenci na jižní Moravě připomínají recesistickou soutěží slavnou pověst o zručném a statném koláři z Lednice na Břeclavsku Jiřím Birkovi. Po jeho vzoru budou totiž koulet kolo a ne ledajaké. O co půjde, to se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Kolo udatného koláře Birka
V roce 1636 se v šenku nad sklenkou vína vsadil kolář Jiří Birk, že v pouhém jednom dni pokácí strom, z jeho dřeva a železa udělá kolo od vozu, které do soumraku dokoulí do 65 kilometrů vzdáleného Brna.

"Podařilo se mu to, ale protože to byl tak obdivuhodný kousek, nad kterým se rozum zastavoval, tak ho někteří lidé nařkli z toho, že mu k fantastickému výkonu pomohl 'rohatý'. Tím pádem kolář Birk neměl zakázky a umřel v zapomenutí a téměř v bídě,"

říká organizátor soutěže Igor Forgáč, který nosil nápad v hlavě skoro deset let a inspirovaly ho k tomu brněnské pověsti. Kolo udatného koláře totiž dosud visí na brněnské Staré radnici. Soutěžící to však budou mít lehčí. Nebudou muset kácet stromy a vyrábět kola. Ty totiž vyrobili čeští krajané v rumunském Banátu.

Banát
"Spolupracujeme s Klubem cestovatelů a romantiků Kudrna Brno, který jezdil do Rumunska už dávno před revolucí, kdy jsme tam ještě nosili tajně na zádech českou literaturu, které tam byl nedostatek. U nás jsme horko těžko sháněli člověka, který by byl schopen za rozumnou cenu klasické kolo k žebřiňáku vyrobit. Tak nás napadli krajané v Rumunsku, kde je sem tam vidět žebřiňák a dopátrali jsme koláře, který se výrobou těchto kol zabývá. Pan Jager je z české vesnice Eibentál a loukoťovým kolům se už věnuje od svých 16 let, takže je to člověk nad mistry povolaný. Pro tento první ročník se rozhodl přijet do České republiky, aby se podíval jak se jeho 30 loukoťových kol se válí krásnou krajinou pod Pálavou od Lednice až do Brna na radnici."

Jedná se o trať dlouhou 65 kilometrů a první tým, který uběhne jen několik symbolických metrů utvoří strarosta Lednic a Brna a přidá se i jihomoravský hejtman. Na výkony závodníků budou dohlížet pracovníci Agentury Dobrý den, kteří zapíší nejúspěšnější skupinu do České knihy rekordů.

10
49.191060300000
16.611418900000
default
49.191060300000
16.611418900000