Rezignace ministra spravedlnosti Otakara Motejla

Otakar Motejl

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl v pondělí oficiálně potvrdil, že v pátek dopoledne podal premiéru Miloši Zemanovi demisi na svoji vládní funkci. Podrobnosti přináší Josef Kubeczka.

Otakar Motejl
Na pondělní mimořádné tiskové konferenci odstupující ministr Otakar Motejl ke svému rozhodnutí uvedl, že velké množství elánu a "konstrukce", s níž do vlády před dvěma roky vstupoval, "zůstala nehotova". Motejl potvrdil dosavadní spekulace, že za jeho odchodem z vlády stojí neúspěch při prosazování reformy české justice v Poslanecké sněmovně. V posledním půlroce totiž zamítla několik zákonů, které ministr předložil - například zásadní novelu trestního řádu. Otakar Motejl zdůraznil, že rozhodnutí podat demisi učinil svobodně. Řekl rovněž, že nemá pocit, že by byl v nynějším kabinetu nežádoucí osobou. V rozhovoru pro pondělní vydání deníku Právo ministr Motejl popřel, že jeho rezignace má cokoliv společného s úmyslem vládní sociální demokracie navrhnout ho na post ombudsmana. Prezident republiky Václav Havel této kandidatuře nebrání. Mluvčí Hradu Ladislav Špaček Českému rozhlasu potvrdil, že Otakar Motejl s prezidentem o své rezignaci už několikrát mluvil:

"Ministr Motejl už několikrát prezidentovi naznačoval své úmysly a tentokrát, je-li ve hře ještě další faktor, tedy kandidatura na ombudsmana, je situace ještě zřetelnější. Pan prezident je ochoten příjmout jak premiéra Zemana ve věcí ústavního vyřízení demise, tak ministra Motelja samozřejmě co nejdříve. Záleží na předsedovi vlády, kdy a jak dohodne z ministrem Motejlem ústavní postup." Otakar Motejl deníku řekl, že o úmyslu předsednictva vládní sociální demokracie navrhnout ho na ombudsmana, ví zhruba týden. Kandidaturu na ochránce lidských práv ale nebere jako trafiku. Místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langr Českému rozhlasu potvrdil, že Otakar Motejl je poměrně vhodným kadidátem. ODS ale podle něj ještě neví, zda ho podpoří:

"Musíme ještě zvážit, jak se v našem postoji odrazí jeho poslední kroky ve smyslu odvolávání státního zástupce v Praze."

O tom, kdo by mohl zaujmout místo ministra spravedlnosti, se zatím spekuluje. Premiér Miloš Zeman uvedl, že o kandidátovi na ministra spravedlnosti bude jednat. Ve funkci by rád viděl předsedu Legislativní rady vlády, vicepremiéra Pavla Rychetského. Ten se k tomu zatím staví zdrženlivě.