Rocková skupina Dunaj se vrací!

Foto: oficiální prezentace Dunajská vlna

Brněnská kapela Dunaj se po letech rozhodla obnovit činnost. A to v té nejsilnější sestavě - Vladimír Václavek, hráč na kytaru a baskytaru, kytarista Josef Ostřanský a bubeník Pavel Koudelka. O pěvecké party se dělí všichni tři.

Foto: oficiální prezentace Dunajská vlna

Foto: Panton
Hudební projev kapely vykrystalizoval od klasického bigbeatu 80. let 20. století s patrným vlivem minimalismu, punku a v začátcích i pražské nové vlny. V loňském roce vznikl o kapele celovečerní dokumentární film. Podle režiséra Davida Butuly bylo jeho cílem představit "situační portrét" kapely, která "hrála mytickou hudbu, aby se časem sama stala mýtem". Díky setkání při natáčení našli hudebníci znovu společnou chemii. "Přeskočila jiskra a skupina se rozhodla obnovit činnost," stojí na facebookové stránce Dunaje.

Kapelou Dunaj prošla v minulosti například zpěvačka Iva Bittová, Pavel Richter nebo přední český bubeník Pavel Fajt. Fanoušci alternativního rocku řadí nahrávky Dunaje k tomu nejzajímavějšímu, co na české hudební scéně na přelomu 80. a 90. let vzniklo. Činnost kapely ukončila v roce 1998 smrt frontmana Kolšovského. Kapela letos postupně vystoupí v Ostravě, Brně a Praze.

http://www.dunajskavlna.cz/

klíčové slovo:
spustit audio