Rodí se Ideální škola

0:00
/
0:00

České středoškolské vzdělávání projde velkou reformou. Ministr školství Josef Dobeš totiž ve středu představil projekt nazvaný Ideální škola. Začal o něm jednat s hejtmany, kterých se bude týkat především, jelikož jsou zřizovateli většiny škol ve svých krajích.

Josef Dobeš
Reforma středoškolského vzdělání je nutná. Školy jsou podle ministerstva školství naplněné jen ze 60 procent, někde dokonce jen z 30 procent. Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupilo v září o 16 tisíc dětí méně než loni. Pro střední školy to bude další zásadní změna. Jedná se totiž o postupné rušení a slučování středních škol, protože žáků je méně než volných míst. Prioritou budou technické školy a učiliště. Aby se zvýšila kvalita vzdělávání, chtějí hejtmani zavést přijímací zkoušky na všechny střední školy s maturitou. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola ministersky projekt uvítal. Zejména pak skutečnost, že by se měl realizovat ve spolupráci s hejtmany:

"Myslím si, že je nejvyšší čas, abychom začali ruku v ruce, tedy ministerstvo školství spolu s kraji, co by zřizovateli většiny středních škol na svém území, jednat. A abychom se nedopouštěli pak takových 'excesů', kdy na jedné straně kraje optimalizují síť svých středních slov, jinými slovy ruší, slučují, a na druhé straně ministerstvo jde naprosto proti této tendenci a na stejném místě pak povoluje nové střední školy, které ovšem jsou buď soukromé nebo církevní."

Pokud dojde ke sloučení nebo rušení škol, ministr Dobeš nepovolí vznik žádné další soukromé škole:

"Bez souhlasu hejtmana ministr nepodepíše schválení další školy, protože tam je několik požadavků. Jeden z požadavků je, že ta škola zapadá do dlouhodobé koncepce kraje, zapadá do dlouhodobé koncepce ministerstva. A pokud mi hejtman sdělí, že to nezapadá, tak já tu školu nezapíši."

I jihomoravský hejtman Michal Hašek zdůraznil, že další vznik soukromých středních škol musí odpovídat dlouhodobému záměru kraje:

Michal Hašek
"Není možné, aby na jedné straně došlo k optimalizaci veřejného středního školství, a na druhé straně by na stejných místech jako houby po dešti vznikaly soukromé školy. To by nedávalo smysl. Já velmi kvituji a vítám, že pan ministr tuto neformální dohodu dodržuje. Ona je jednou z klíčových podmínek toho, aby byla úspěšná i ta společná dohoda o optimalizaci středních škol v celé republice."

Projekt Ideální škola teď dává hejtmanům šest týdnů na to, aby ho doplnili o své připomínky. Pardubický hejtman Radko Martínek zdůraznil, že rušením a slučováním škol bude středoškolské vzdělání kvalitnější:

"Je to existenční záležitost, a tak bude jenom dobře, když to bude ministerstvo školství tak, jak to děláme teď v jednotlivých krajích, koordinovat. Pro nás je velmi důležité, že jsme dostali podporu také v dalším projektu, který připravujeme, to znamená, aby od příštího roku se dělaly přijímací pohovory na všechny školy, jejichž učební plán končí maturitou. To je nesmírně důležité z hlediska kvality těch škol a výuky v těch školách."

I proto chce ministr Josef Dobeš síť středních škol zredukovat a zefektivnit. Projekt Ideální školy počítá se zavíráním škol, které nesplní kritéria nebo nedokáži přitáhnout dostatek žáků. V ohrožení tak jsou především odborné školy, skončit ale mohou i některá gymnázia. Příkladem může být Jablonecko, kde se chystá sloučení dvou gymnázií. Náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl soudí, že je potřeba zaplnit odborné školy:

"Na Jablonecku jako takovém už je největší počet gymnázií z Libereckého kraje, je to už 40 procent. To je samozřejmě do budoucna neúnosné, protože se nám vyprazdňují odborné školy. A Jablonecko je průmyslovým okresem, což znamená, že bychom měli výpomoci průmyslu."

Rušit se bude asi 260 škol, tedy zhruba 20 procent stávajícího stavu. Stát tím ušetří asi čtyři miliardy korun. Kraje se k redukci škol zatím moc neměly. Rušení či slučování škol je totiž velmi nepopulární u žáků, rodičů i kantorů. Populační propad by se však měl za pár let zastavit. Už nyní roste počet dětí ve školkách a na prvních stupních základních škol.