Ropákem se stal náměstek ministra průmyslu Martin Pecina

ropak.jpg
0:00
/
0:00

Na konci dubna se každoročně udělují anticeny Ropák roku. Jejich držiteli jsou politici, manažeři či státní úředníci, kteří se v uplynulém roce zasloužili o poškození životního prostředí. Letos se konal již 13. ročník této ankety. A Ropákem se tentokrát stal náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. V Brně se udílení cen zúčastnil Jaromír Marek.

O udělení titulu rozhoduje pravidelně 125tičlenná komise. Proč vybrala porota právě náměstka Martina Pecinu, vysvětluje Miroslav Patrik z hnutí Děti země: "Za prvé za podporu a prosazování rozšíření těžby hnědého uhlí v severních Čechách na úkor některých obcí. A za druhé prosazoval zvyšování další produkce oxidu uhličitého z českého průmyslu. To jsou ty takzvané emisní povolenky. Zde naštěstí Evropská komise toto velké množství snížila na jakousi přijatelnou mez, takže ta jeho snaha se nepodařila realizovat."

Zatímco anketa Ropák roku se konala potřinácté, soutěž o antiekologický výrok Zelená perla proběhla podesáté. Držitelem se stal vedoucí druhého bloku jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček za svůj článek v Hospodářských novinách. Pokračuje Miroslav Patrik: "Napsal následující: ´Ono takzvané vyhořelé palivo tedy můžeme bezpečně ukládat do země. Po 300 000 letech se jeho radioaktivita sníží na přípustnou úroveň a pak se s ním může nakládat jako s dnešním popílkem, komunálním odpadem a spoustou jiných produktů moderní civilizace.´ Tady asi jenom tak připomenu, že stávající civilizace existuje necelých 8 000 let. Takže pan Václav Havlíček je zajímavý prognostik, co bude za 300 000 let."

Máte pocit, že se daří politiky a ekonomy nějakým způsobem zkultivovat nebo ovlivňovat jejich myšlení?

"Ta kultivace je v současné době asi ze dvou směrů. Za prvé jakoby zespoda, a tím myslím občanská sdružení a ekologicky gramotnou veřejnost. A pak seshora, tím myslím některé zákony Evropské unie, například že musíme zavést soustavu Natura 2000 nebo povolenky emisí. Takže z těchto dvou stran se jde na ty "ignoranty" z politiků, kteří nějak ještě nevnímají, že dnešní doba má hlavní téma životní prostředí. Když se podíváte na volební systém a třeba na volby do Senátu, vidíte, že málo lidí jde volit, protože vidí beznaděj, tak třeba v té ekologii je, myslím, ještě řada jak nás, aktivistů, tak i veřejnosti, která se na nás obrací o pomoc, tak má pocit, že něco změní, že toho politika ovlivní. To znamená, že mu určitě není jedno, že tady jsme a kontrolujeme ho."

Anketa Ropák roku se koná pravidelně od roku 1992. Jejími držiteli se stali ministři průmyslu (například Dlouhý nebo Grégr), ředitelé velkých firem nebo poslanci. Zcela prvním vítězem o tři roky mladší ankety Zelená perla se stal tehdejší premiér Václav Klaus za svůj výrok, že ekologie není věda, ale ideologie.