Rozsudek pro Karla Vaše

Karel Vaš

Na sedm let vězení s ostrahou odsoudil Městský soud v Praze bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše za účast na justiční vraždě generála Heliodora Píky. Žaloba v týden trvajícím procesu dávala Vašovi za vinu, že do soudního spisu Heliodora Píky vložil zfalšované dokumenty, které měly ve vykonstruovaném procesu Píku usvědčit ze spolupráce s britskou zpravodajskou službou. Dále pokračuje Milena Śtráfeldová.

Podle pátečního rozsudku Městského soudu přispěl Vaš podstatnou měrou k vynesení trestu smrti nad generálem, který byl 21. června roku 1949 popraven. Dnes pětaosmdesátiletý Vaš se k rozsudku vyjádřil:

"Absolutně se necítím vinen, rozsudek je nesprávný, nepravdivý a zakládá se pouze na spekulativní hypotéze. Na ničem jiném."

Procesu s Karlem Vašem před Městským soudem v Praze se účastnil i syn popraveného generála Heliodora Píky Milan. Ten už od 50. let usiloval o otcovu rehabilitaci. Heliodor Píka byl sice v roce 1968 ze zločinů špionáže a vlastizrady v plném rozsahu rehabilitován, k potrestání viníků jeho justiční vraždy však tehdy nedošlo. K nynějšímu trestu pro prokurátora Karla Vaše Milan Píka uvedl:

"Mne nezajímá trest, mne zajímá výrok soudu o vině. O to jsem bojoval prakticky od poslední noci, kterou jsem strávil s otcem při rozloučení. Aby se národ dozvěděl pravdu, aby si z toho vzal ponaučení, aby se tyto věci nikdy už neopakovaly."

Karel Vaš se jako prokurátor podílel i na dalších politických procesech 50. let, například na odsouzení Dr. Milady Horákové. K rozsudku, který nad ním vynesl Městský soud v Praze, se vyslovil i předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný:

"Já jsem hlavně spokojen, že Karel Vaš byl odsouzen a že všechny jeho činy byly takto před celým národem odkryty. Samozřejmě na výšce trestu už tak nezáleží. On je v takovém stavu, že i těch sedm let je vlastně doživotí."

Karel Vaš se u Městského soudu proti trestu za svoji účast na vraždě Heliodora Píky odvolal, a jeho případ tak bude ještě projednávat Vrchní soud.