Roztroušená skleróza: Úspěch léčby závisí i na fyzické kondici

Foto: Nadační fond Impuls

Opět je tu netradiční maraton. Je totiž určený pro lidi s roztroušenou sklerózou. V pátek a v sobotu si řada lidí obuje tenisky a vyrazí do posiloven a tělocvičen.

Koná se už 9. ročník této celostátní sportovně osvětové akce. Právě pohyb je pro lidi s roztroušenou sklerózou důležitý. Závisí na něm úspěšnost léčby, oddálení progrese nemoci, a to není zanedbatelné, uvedla Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls.

"S myšlenkou Maratonu přišel Roman Kvapil, sám pacient s roztroušenou sklerózou, když sledoval, jak jeho spolubojovníci v té nemoci cvičí málo. Fyzioterapeutky si postěžovaly, že účast pacientů na lekcích fyzioterapie je poměrně nízká. Rozhodl se motivovat lidi a jak jinak, než si obout dobré boty a jít cvičit s nimi."

Jak je pohyb pro pacienty s roztroušenou sklerózou důležitý?

"Pohyb a fyzická kondice jsou na jednom z prvních míst důležitých pro léčbu, protože právě úspěch moderní biologické léčby závisí na tom, v jaké fyzické kondici ten člověk s roztroušenou sklerózou je. V počátcích onemocnění je jedno o jaký pohyb se jedná, důležité je, aby člověka bavil natolik, že se mu bude pravidelně věnovat."

Kolik je v Česku lidí s roztroušenou sklerózou?

"V Česku máme 20 tisíc lidí s roztroušenou sklerózou. Dneska už jich bude asi víc. Zhruba 700 lidí ročně si vyslechne diagnózu roztroušená skleróza."

Peníze jdou na fyzioterapii

Foto: Nadační fond Impuls
Loni se do cvičení zapojilo přes 3300 lidí a vybralo se 386 tisíc korun. Peníze míří většinou na fyzioterapii. Letos půjdou i na koupi přístroje pro pacienty, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík.

"Veškeré finance, které se vyberou, jdou na podporu fyzioterapie. Je pravda, že v té kvalitě, výši a dostupnosti, kterou potřebují lidé s roztroušenou sklerózou, není plně hrazená ze zdravotního pojištění. Dále se z peněz hradí pomůcky, které potřebují fyzioterapeuti pro lidi v pozdějších stádiích nemoci."

Jak bude prakticky ten cvičení maraton vypadat?

"Všichni, kdo přijdou, si budou moci vyzkoušet tzv. kruhový trénink, který je ušitý přímo na míru lidem s roztroušenou sklerózou. Je tam i spousta dalších doplňkových cvičení jako tai chi, pilates, jóga," dodala Kateřina Bémová.

Roztroušená skleróza (RS) je onemocnění centrálního nervového systému (CNS). Její příčina není známá. Dosud nebyl nalezen žádný lék, který by byl schopen zcela zastavit postup choroby. RS není smrtelnou nemocí a počet pacientů, kteří na ni v posledních stádiích zemřeli, se neustále snižuje. Právě včasná léčba dokáže invaliditu oddálit.