Rusalka – operní klenot, který se dočkal kuriózních ztvárnění

Rusalka, Růžena Maturová, Národní divadlo 1901

Dvořákova Rusalka jako prostitutka i ve sklepě držená oběť zvrhlého Vodníka. Pohádková opera se objevuje na světových podiích pravidelně, často ale ve zvláštním pojetí. 

Premiéra romantické pohádkové opery Antonína Dvořáka s libretem od Jaroslava Kvapila se uskutečnila v Národním divadle 31. března 1901. Rolí se ujali nejlepší sólisté té doby včetně Růženy Maturové coby Rusalky. Od té doby byla uvedena na mnoha světových scénách. Už v době vzniku o dílo projevil zájem Gustav Mahler, který byl v té době dirigentem vídeňské Dvorské opery. Hudbymilovné vídeňské publikum ji poprvé vidělo v roce 1910 v rámci hostování brněnské opery v Dělnickém domě. Vlastního vídeňského nastudování se Rusalka dočkala až v roce 1964 ve Volksoper v režii a hudebním podání českých umělců. Vídeňská Státní opera uvedla Rusalku teprve v roce 1987.

Kristine Opolais,  Rusalka | Foto: Ken Howard,  Metropolitan Opera

V Metropolitní poprvé před 30 lety

Newyorská scéna nabídla posluchačům Dvořákovu operu poprvé 11. 11. 1993. S velkým úspěchem se setkalo nastudování v roce 2014, kdy roli Rusalky ztvárnila americká pěvkyně Renée Flemingová pod vedením rakouského režiséra Otto Schenka.

Milánská La Scala uvedla Rusalku poprvé letos v červnu. Romantické dílo, v němž se mísí pohádkové postavy s postavami reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Dante a dirigoval ho Tomáš Hanus.

Rusalka v Amsterodamu jako prostitutka

Kromě La Scaly se Rusalka letos objevila také v Amsterodamu. Původně měla být premiéra už v květnu 2020, kvůli pandemii však musela být na poslední chvíli zrušena. Tehdy měl dirigovat Jakub Hrůša, a v hvězdném pěveckém obsazení byl mimo jiné Pavel Černoch v roli Prince. Skvělá švédská altistka Anna Larsson měla zpívat svou první Ježibabu. Z tohoto týmu zůstal v současné inscenaci jen Pavel Černoch, avšak v novém obsazení jsou i další zpěváci na vysoké úrovni. Ovšem samotné ztvárnění nemá s Kvapilovou a Dvořákovou lyrikou nic společného. Rusalka je mladá, naivní prostitutka, která se na závěr předávkuje kokainem.

Není to ale zdaleka poprvé, kdy se v západní Evropě objevuje kuriózní inscenace Rusalky – neslavně proslulé, šokující kreace v minulosti už vytvořili například režiséři Stefan Herheim, Jossi Wieler, Sergio Morabito nebo Martin Kušej.

Nejznámější árie z této opery je zpěv Rusalky k Měsíci: Měsíčku na nebi hlubokém, nejznámějším sborem pak píseň Květiny bílé po cestě. Velmi známá je také árie vodníkova Celý svět nedá ti, nedá, dále árie ježibaby Čury mury fuk a prince Vidino divná, přesladká.

klíčové slovo:

Související

  • Hity klasické hudby

    Česká klasická hudba je nejen součástí kultury, historie národa, ale doslova české duše. V letošním roce jsme pro vás připravili cyklus známých hitů české klasické hudby.