Ruská avantgarda na zámku v Hluboké

Kandinskij, Malevič, Rodčenko a další známá jména najdete na velké výstavě Ruská avantgarda na zámku v Hluboké nad Vltavou. Pokud jste po dlouhém uzavření muzeí a galerií kulturně vyhladovělí, výstava v Jihočeské galerii může být tipem na zajímavý výlet.

Aleš Seifert | Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

O výstavu děl světoznámých ruských umělců se zasloužil ředitel Jihočeské galerie Aleš Seifert.

„Byl to můj sen, který mám asi roku 2015, kdy jsem získal první zkušenosti se spoluprací s ruskými galeriemi. Tehdy to byla Treťjakovská galerie. Pak jsem začal přemýšlet o možnosti ukázat v Česku ruskou avantgardu, především Kazimíra Maleviče. Chtěl jsem předvést tuto část světového umění, přičemž ne ze soukromých, ale z ruských státních sbírek. Snažil jsem se o to několik let. Když Jihočeský kraj navázal oficiální spolupráci se Sverdlovskou oblastí, zjistil jsem, že galerie v Jekatěrinburgu disponuje skvělou sbírkou avantgardy. Když jsem tam poprvé přijel, byl jsem prosto nadšen kvalitou té sbírky. Díky vynikající spolupráci s ředitelem galerie Nikitou Korytinem se podařilo můj sen o výstavě v Hluboké realizovat.“

Na co se mohou návštěvníci těšit?

Kazimír Malevič,  Suprematismus,  1915 | Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

„Návštěvníci zde uvidí všechny směry, kterými se v letech 1910-20 velmi dynamicky rozvíjelo ruské umění: kubismus. neoprimitivismus, futurismus, suprematismus, konstruktivismus. Podstatné je, že za touto sbírkou nestojí mecenáš nebo sběratel, ale stát. Anatolij Lunačarskij ve funkci lidového komisaře tehdy nakupoval práce současných umělců z období po roce 1910. Od roku 1922 se sovětská politika začala měnit a v roce 1934 byla avantgarda definitivně zavržena. Máme tady Kandinského, dále obrovské Rodčenkova plátno, skutečné perly suprematismu: Olga Rozanovovou, Sergeje Seňkina, Kazimíra Maleviče. Ukazujeme klasického barevného Maleviče. Je to černý čtverec, doplněný červeným, a celý komplex barev, tzn. barevný suprematismus.

Foto: Kateřina Ayzpurvit,  Radio Prague International

Obrazy do Česka dorazily a výstava se koná v době velmi napjatých česko-ruských vztahů. Ovlivnilo to nějak přípravu výstavu?

„Umění existuje i mimo čas, přežilo nejednu revoluci, umění je vně politiky. Výstava je výsledkem společného úsilí s ředitelem jekatěrinburgského muzea, politika nás absolutně nezajímá. My se zabýváme uměním,“ – uzavírá ředitel Jihočeské galerie Aleš Seifert.

Výstava Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírky Muzea umění Jekatěrinburg je v Hluboké nad Vltavou otevřena do 1. srpna 2021.

12
49.052000730000
14.441421020000
default
49.052000730000
14.441421020000
klíčové slovo:
spustit audio