Před 120 lety se narodila Toyen - jedna z nejvýznamnějších surrealistických umělkyň dvacátého století

'Spící', Toyen 1937

Toyen byla stejně originální jako její dílo. To se dnes draží za desítky milionů.

Toyen  (1930) | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

Narodila se jako Marie Čermínová 21. září roku 1902 na pražském Smíchově do rodiny nižšího poštovního úředníka. Z té odešla v pouhých 16 letech. Už tehdy se projevila jako rebelka, žena odmítající tradiční ženskou roli. Přitom na nezájem mužů si nemohla stěžovat. Do malířky oblečené ve smokingu s motýlkem, která o sobě mluvila v mužském rodě, se zamiloval Vítězslav Nezval i Paul Éluard. S tím se seznámila v Paříži, která se pro ni stala druhým domovem a kde také v listopadu roku 1980 zemřela.

Toyen, snící rebelka

Cirkus,  Toyen | Foto: Apartmán a galerie Adolfa Loose

Na výstavu pod tímto názvem se v Praze v loňském roce stály fronty. Zájem vyvolala i v Hamburgu a nakonec zakotvila v Paříži, kde mohli francouzští návštěvníci objevit i díla, která Toyen namalovala před příchodem do Francie nebo ta, která byla ukrytá v soukromých sbírkách.

Dá se předpokládat, že mezinárodní úspěch ještě více zvedne cenu děl čelné představitelky surrealismu. Její obraz Cirkus se prodal za téměř 80 milionů korun. To, že bývá označována za královnu aukcí, se potvrdilo i během jarní dražby, kdy se Obraz Samotáři vydražil za 54 milionů.

Samotáři,  Toyen | Foto: Galerie Kodl
klíčová slova:

Související