Před 125 lety se narodil všestranný umělec meziválečné avantgardy Jindřich Štyrský

Jindřich Štyrský a Toyen v roce 1931

S Toyen tvořili nerozlučnou dvojici. Jeho největší a nejchmurnější obraz Trauma zrození se mohl před rokem v Paříži  zařadit mezi nejdráže prodaná česká díla, kupce ale nakonec nenašel.

Jindřich Štyrský | Foto: České centrum Paříž

Český malíř, fotograf, grafik, ale i scénograf Osvobozeného divadla, nakladatel, literát, básník, velký propagátor erotiky, muž tisíce tváří a nekonečného talentu. Byl typickým představitelem meziválečné avantgardy.  Zároveň byl mužem nekompromisních postojů. Hned v prvním roce na Akademii výtvarných umění se tvrdě rozešel s profesorem Maxem Švabinským. Praha ho zklamala, nazval ji hnusnou, studia přerušil a odjel na jih k jugoslávskému Jadranu.

Jindřich Štyrský,  'Les',  1934 | Foto: Muzeum moderního umění Olomouc

Osudové setkání s Toyen

Toyen a Jindřich Štyrský v Alšově síni Umělecké besedy v Praze na společné výstavě,  listopad 1931 | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

Na ostrově Korčula potkal Marii Čermínovou, pozdější Toyen. Od té doby tvořili nerozlučný pár. Odjeli spolu do Paříže, kde vymysleli nový umělecký směr – artificialismus (propojení malíře a básníka), který byl mezi válkami originálním českým vkladem do dějin avantgardy. Koncem 20. let se dvojice vrátila do Prahy, kde Štyrský maloval i pracoval jako redaktor v Literárním kurýru.

V sezoně 1928/1929 se stal šéfem výpravy Osvobozeného divadla. Ilustroval i Nezvalův Židovský hřbitov a Lautréamontovy Zpěvy Maldororovy. V roce 1934 spolu s Toyen, Bohuslavem Broukem, Vítězslavem Nezvalem či Karlem Teigem založili Skupinu surrealistů v Praze.

Ilustrace Jindřicha Štyrského k Nezvalově sbírce básní Židovský hřbitov | Foto repro: Vítězslav Nazval,  'Židovský hřbitov'/Odeon,  1928

Na pozvání pařížských surrealistů odjeli v roce 1935 znovu do Paříže. Tam ale Štyrský vážně onemocněl dědičnou srdeční chorobou.

Jindřich Štyrský,  'Obraz',  1932 | Foto: Jindřich Nosek,  AJG Hluboká nad Vltavou/Wikimedia Commons,  public domain

Trauma zrození

Na pokraji života smrti namaloval svůj největší obraz – Trauma zrození. Na černé ploše se vznáší embryo v placentě, kožená rukavice, pahýly stromů, pytle potřísněné krví, požírající se ryby, lebka kytovce, spár dravce. Když 21. března 1942 zemřel, visel tento depresivní obraz nad jeho postelí. Odkázal ho své přítelkyni Toyen.

Jindřich Štyrský,  'Trauma zrození',  1936 | Foto: Martin Balucha,  Český rozhlas

Aukční síň Sotheby's ho loni dala v Paříži do aukce, cenu odhadovala na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně a dražba byla nakonec ukončena bez prodeje. Jiné obrazy tohoto významného surrealisty se prodávají za milionové částky, narozdíl od jeho přítelkyně Toyen na vrcholu žebříčku nejdražších vydražených pláten ale nefigurují.

Jindřich Štyrský,  'Souvenir',  1924 | Foto: Národní galerie Praha
Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: Wikipedia , ČTK
klíčová slova:

Související