Rusko je znepokojeno rozhodnutím české vlády dát Gruzii nepotřebnou munici

0:00
/
0:00

Rusko je znepokojeno rozhodnutím české vlády dát Gruzii bezplatně několik tun nepotřebné munice. Tento kavkazský stát by podle Moskvy mohl munici použít při útoku proti separatistickým regionům Jižní Osetii a Abcházii. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Gruzie v poslední době vybavuje armádu materiálem od zemí bývalé Varšavské smlouvy, které jsou dnes členy NATO a chtějí se zbavit starého arzenálu. S Tbilisi tak kromě Česka spolupracuje také Maďarsko, Rumunsko nebo státy Pobaltí. Nejde o první kritickou reakci Ruska na dodávku zbraní či munice od země Severoatlantické aliance. Podle ruské interpretace by mohla dodávka Gruzii destabilizovat situaci v celém Zakavkazsku. Konkrétně dodat chuť k útoku proti separatistickým regionům Abcházii a Jižní Osetii nebo by mohly padnout do rukou teroristům, čímž je myšleno Čečensko.

O daru rozhodla v srpnu česká vláda. Nepotřebný majetek má hodnotu necelý půl milion korun. Ten by jinak čekala likvidace. Dodávka byla podle ministra obrany Karla Kühnla projednána i v NATO a měla by pomoci ke stabilizaci země. Jde o několik tun nábojů do ručních střelných zbraní a granáty.

Česko už v minulosti Gruzii munici věnovalo. Nad dodávkami zbraní a zbrojního materiálu do neklidných koutů světa se opravdu vznášejí otazníky a aktivisté hnutí za lidská práva na ně už nejednou poukázali. Jak uvedla komentátorka Lidových novin Petruška Šustrová, obavy mohou být opodstatněné, protože Gruzie skutečně není pro transport zbraní bezpečné území, avšak Rusko má podle ní k námitkám zcela jiné důvody, než uvádí.

"Dodávka zbraní skutečně je svým způsobem problematická. Už dříve zbraně Gruzie prodala jinam a samozřejmě si nemůžeme být jisti, jak to v tamním prostředí dosti zkorumpovaném a dosti nepřehledném vlastně funguje. A za takových okolností by se podle mého názoru zbraně vyvážet neměly. Ovšem musím podotknout, že ty ruské námitky mají čistě politické pozadí a skutečné bezpečnosti se netýkají. Týkají se opravdu daleko spíše jiných problémů, protože ruská armáda v těch problematických zemích vždycky zbraně prodávala, tajné služby zbraně do problematických území dodávaly, takže ruské obavy jsou neseny jiným falešným motivem."

Jaké se domníváte, že je pravé pozadí ruských výtek?

"Rusko samozřejmě velmi těžce nese to, že ztratilo na jižním Kavkazu, konkrétně v Gruzii a Ázerbájdžánu svůj vlivový monopol a velice těžce nese, že se tam jako klín vsouvá Severoatlantická aliance, protože obě země jsou členy Partnerství pro NATO a to znamená, že mocenský vliv je tam rozdělený. Kromě toho je Rusko známý ochránce separatistických území v Gruzii, tak samozřejmě je mu nepříjemné, že by gruzínská armáda měla být silnější než doposud."

Neobávalo se NATO, že by se zbraně mohly dostat do rukou teroristů?

"Já si myslím, že NATO v tomto směru příliš neuvažuje, že uvažuje o tom, že gruzínská armáda, která je skutečně velmi slabá, opravdu potřebuje posílit a že NATO chce Gruzii podporovat. Takže v tom je samozřejmě zahrnuto i to, že pokud je ta možnost, tak členská země poskytne nějaké zbraně."

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že licence pro vývoz zbraní nevydává a jen uděluje nebo odpírá svůj souhlas ze zahraničně politického hlediska. A jaký je postoj Gruzie? Její ministerstvo zahraničí odmítlo ruské námitky k darované munici komentovat. Jak však uvedla agentury AP, předseda zahraničního výboru gruzínského parlamentu obvinil Rusko z dvojího metru. Podle něj se Moskva snaží pošpinit pověst Gruzie, která chce posílit svou suverenitu.