Rusko obvinilo Česko z porušení mezivládní dohody o výstavbě Temelína

Ruské Ministerstvo pro jadernou energii obvinilo Českou republiku, že porušila mezivládní dohody o výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Toto narušení spatřuje v tom, že Česko svěřilo technické vybavení elektrárny americké společnosti Westinghouse a zejména v tom, že nakupuje jaderné palivo ve Spojených státech. Podrobnosti zjišťovala Jana Peterková.

Ruské ministerstvo pro atomovou energii roztrpčila především ztráta dodávek technologického zařízení a štěpného paliva do Temelína. Tvrdí, že takový zásah do původního projektu může ochromit chod jinak spolehlivého reaktoru typu VVER 1000. Proto se Rusko vzdává veškeré odpovědnosti za svůj projekt, uvádí se v prohlášení ruské strany. Z telefonického vyjádření mluvčího ministerstva pro atomovou energii vyplývá, že Moskva otevřela případ hlavně proto, aby se připomněla jako výhodný dodavatel paliva...

"Ministerstvo pro atomovou energii se hodlá účastnit tendru na dodávky jaderného paliva pro Temelín. Jsme o třetinu levnější než Američané, a přitom dosahujeme vysoké kvality, což dokazuje i to, že jsme nyní uzavřeli dohodu s německým Siemensem o dodávkách pro německé jaderné elektrárny," Rusové nabízejí - tak jako v případě Dukovan, kde mají smlouvu do roku 2008 - v zásadě bezplatné palivo pro Temelín s tím, že jeho dodávkami budou umořovat dluh, který vůči našemu státu mají.