S Laternou magikou se můžete vydat na Podivuhodné cesty Julese Verna

Foto: ČTK

Svět verneovek i prvních filmových nadšenců ožije na chvíli v novém představení Laterny magiky s názvem Podivuhodné cesty Julese Verna. Jejich premiéra, ostatně jediná premiéra Laterny magiky v této sezóně, proběhla ve čtvrtek 19. února. My vás na představení pozveme v dnešní kulturní rubrice.

David Drábek,  foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas
"Já jsem vděčný za tuto zkušenost, protože je to, nevím, jestli přímo splnění chlapeckého snu, ale asi tomu budete tak rozumět. Taky jsem četl Julese Verna, Roberta Lewise Stevensona, Karla Maye, tím jsme byli odkojeni a člověk měl takovou mlhu před očima a mohl si připadat jako hrdinové těch knih, ač sám na to skutečně nevypadal, protože právě hodně četl. Takže to je můj vděk za to, že jsem tuto látku nakonec dostal já a že tam člověk ten odlesk, dozvuk dětství mohl uplatnit." uvedl režisér představení David Drábek, jinak umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové. Inscenace se podle něj dotýká mnoha otázek.

"Kromě pocty Vernovi a počátkům kinematografie se to vlastně i týká otázky muže, který napsal 88 knih a nevedl nějak moc optimální rodinný život a i tomu se naše inscenace věnuje. Je tam nejen humor a různé naše dětinskosti, ale i místu umělce v rodině a vůbec soužití s umělcem."

Představení Podivuhodné cesty Julese Verna,  foto: ČTK
Na scénáři spolu s režisérem spolupracovala také dramaturgyně Markéta Bidlasová. Také ona se v dětství s dílem Julese Verna setkala, ale její přístup k němu nebyl tak nadšený.

"Četla jsem ho poměrně málo, protože mně tenkrát přišel komplikovaný a zdálo se mi, že tam není dostatek ženských postav a milostných linií, což mě jako holku samozřejmě zajímalo. Teď jsem musela kvůli této práci nastudovat Vernovy romány a opravdu tam tahle linka příliš přítomná není, nicméně my jsme ji tam v rámci naší férie trochu doplnili, protože jsme si říkali, že ti filmaři, kteří nám v naší inscenaci natáčejí verneovský příběh si, jak už to tak filmaři dělají, ten román přizpůsobí a tu krásnou hrdinku tam stejně dosadí, protože ji tam potřebují, diváci se chtějí dívat na krásnou herečku. Máme tam tedy prostor i pro ženské role. Důležitou roli v celém příběhu hraje i manželka pana Verna, Honorine. Takhle jsme mé dětské výhrady k tvorbě Julese Verna doplnili."

Verne do Laterny magiky patří

Představení Podivuhodné cesty Julese Verna,  foto: ČTK
Multimediální inscenace se odehrává v prostředí filmového ateliéru, ve kterém se právě točí, nebo se štáb o to alespoň snaží, filmová verze románu Tajuplný ostrov. Představení je podle Markéty Bidlasové určeno nejen školním dětem, pobavit by se měl i jejich dospělý doprovod, zvláště pokud v něm zůstalo alespoň trochu z doby, kdy hltal dobrodružství kapitána Nema a dalších Vernových hrdinů.

Proč se vlastně téma života a díla Julese Verna v Laterně magice objeví, to vysvětlil umělecký šéf Zdeněk Prokeš.

Titulní roli v Podivuhodných cestách Julese Verna ztvárnil Jiří Zapletal,  foto: ČTK
"Myslím si, že je to spojení velmi příhodné, a také od svého příchodu do Laterny magiky v roce 2010 jsem chtěl, aby se to téma stalo součástí Laterny magiky, protože si myslím, že jeho vize budoucnosti, vědeckofantastické romány, jsou přímo předurčeny k tomu, aby se Laterna magika toho tématu chopila."

V Podivuhodných cestách Julese Verna se představují hostující herci i členové Laterny magiky, na rozdíl od jiných inscenací je v této mnoho činoherních rolí, tu titulní ztvárnil Jiří Zapletal z Klicperova divadla.