Sáblíková zajela na MS světový rekord na pětce, přesto je druhá

Rychlobruslařka Martina Sáblíková na mistrovství světa v Salt Lake City překonala vlastní světový rekord na trati 5000 metrů, přesto skončila druhá. Z vítězství se radovala Ruska Natalija Voroninová, jež v poslední rozjížďce zajela čas 6:39,021 a jako první žena se dostala pod hranici 6 minut a 40 sekund. Dvaatřicetiletá česká reprezentanta startovala ve čtvrté z šesti rozjížděk a zajela čas 6:41,182, čímž své předchozí maximum z loňského roku vylepšila o více než sekundu. O sedm let mladší Voroninová ale na její výkon dokázala zareagovat, ukončila sérii deseti výher Sáblíkové na světových šampionátech na této trati a získala první zlatou medaili na vrcholné akci v kariéře. "Jsem hrozně ráda za svoji jízdu. Zajela jsem svěťák, osobák, víc jsem pro to udělat nemohla. Prostě Nátalka má super formu, ukázala to v týmech, měla bronz na trojku, takže byla i kandidátkou medaile na pětku," řekla Sáblíková.

Jasno, že jí tentokrát zlato uteče, měla Sáblíková ještě před dojezdem ruské soupeřky. "Když měla náskok 3,6 sekundy, tak jsem věděla, že je to strašně moc. I když na pětce jsou poslední čtyři kola nejtěžší. Tři kola před cílem ale už bylo jasné, že vyhraje," řekla Sáblíková. Ze zisku stříbrné medaile ale zklamaná nebyla. "Nemám být proč. Sice jsem po deseti šampionátech nevyhrála, ale jak už jsem řekla, zajela jsem svěťák i osobák. A že ten čas ještě někdo překonal? To je sport, to se stává. Když jsem se koukala, jak jede, to bylo jako pohádka. Hrozně hezky se na to koukalo," ocenila Sáblíková výkon Voroninové.

Další výsledky ze sportu:

Bronzová medailistka ze sprintu Lucie Charvátová se ve stíhacím závodě biatlonistek na mistrovství světa propadla vinou sedmi chyb na střelnici až na 42. místo. Nejlepší Češkou byla dnes v italské Anterselvě Markéta Davidová, která si polepšila ze 37. místa na 25. příčku. Titul před domácím publikem získala Dorothea Wiererová, která žije právě v dějišti letošního šampionátu.

Nejlepší český reprezentant Ondřej Moravec si ve stíhacím závodě biatlonistů na mistrovství světa polepšil o čtyřiadvacet míst na 22. příčku. V italské Anterselvě bodoval ještě Michal Krčmář, který se posunul na 27. místo. Zvítězil Francouz Emilien Jacquelin, jenž ve finiši o čtyři desetiny sekundy porazil Nora Johannese Thingnese Böa. Bronzovou medaili získal kontroverzní vítěz sprintu Alexandr Loginov.

Skokan na lyžích Roman Koudelka skončil pětadvacátý v druhém víkendovém závodu v letech v rakouském Bad Mitterndorfu. Na mamutím můstku v Kulmu se započítalo jen první kolo a domácí Stefan Kraft si výhrou upevnil pozici v čele průběžného pořadí Světového poháru. Kraft skočil 230 metrů a vyhrál díky větrným kompenzacím a lepším technickým bodům před Japoncem Rjojum Kobajašim, který předvedl let dlouhý 242,5 metru. Třetí místo obsadil Slovinec Timi Zajc. Druhý skok absolvovalo 27 závodníků a zbývala jen poslední trojice, ale jury vzhledem k větru kolo zrušila.