Sport

Tenistka Petra Kvitová postoupila do čtvrtfinále Australian Open. Otočila v Melbourne osmifinálový zápas s Marií Sakkariovou z Řecka a zvítězila 6:7, 6:3 a 6:2.Turnajová sedmička Kvitová bude o semifinále hrát jako před rokem s domácí favoritkou a aktuální světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Australanka potřebovala ve 4. kole tři sety, než porazila Alison Riskeovou z USA 6:3, 1:6 a 6:4. "Ani nevím, jak jsem se dostala zpátky do hry. Byl to velmi náročný zápas a musela jsem hodně dřít. Od druhé sady jsem víc držela míč ve výměnách, nehrála tak riskantně a na konci mě podržel servis," řekla levou rukou hrající Češka.

Šanci na trofej v Melberne stále drží i Barbora Strýcová ve čtyřhře. S tchaj-wanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej prošly do čtvrtfinále po výhře nad srbsko-chorvatským párem Darija Juraková, Nina Stojanovičová 6:4, 6:4.

Snowboardcrossařka Eva Samková skončila šestá v kanadském středisku Big White, které zahalila mrznoucí mlha. V pořadí Světového poháru klesla úřadující mistryně světa i obhájkyně křišťálového glóbu ze druhého místa na třetí. Vedení si upevnila vítězstvím Italka Michela Moioliová. Jan Kubičík vypadl v osmifinále.

Souboj ruských dívek o evropský krasobruslařský titul vyhrála šestnáctiletá Aljona Kostorná. Nejstarší z trojice svěřenkyň Eteri Tutberidzeové měla druhou nejlepší volnou jízdu, ale díky náskoku z krátkého programu se udržela před patnáctiletou Annou Ščerbakovovou. Bronz získala rovněž patnáctiletá Alexandra Trusovová. Eliška Březinová si z 19. místa po krátkém programu pohoršila na 22. příčku. Březinová, která od loňského mistrovství světa musela dlouho omezovat trénink kvůli zdravotním problémům, zůstala daleko od zopakování loňské desáté příčky.

Kateřina Razýmová obsadila 25. místo ve sprintu klasicky v Obertsdorfu, bodovala jako jediná z českých běžců. Vyhráli Nor Klaebo a Ruska Něprjajevová.

Běžkyně na lyžích Kateřina Smutná obsadila sedmé místo v sedmdesátikilometrovém závodě Marcialonga. V průběžném pořadí česká reprezentantka uhájila čtvrté místo, ale její odstup na třetí pozici se zvětšil z 15 na 115 bodů. Závod vyhráli Norové Kari Vikhagen Gjeitnesová a Tore Björseth. Smutná doběhla do cíle v Cavalese s více než sedmiminutovou ztrátou. Nejprve se držela v pětičlenné vedoucí skupině, ale postupně odpadla. "Dlouho jsem se cítila dobře a držela se na čtvrtém pátém místě. Pak mi ale najednou přestaly jet lyže. Udělali jsme asi chybu, že jsme se ráno na poslední chvíli rozhodli pro jiné lyže, než které nám vyšly včera v testu," uvedla Smutná.

Biatlonista Michal Krčmář skončil ve slovinské Pokljuce patnáctý v závodu s hromadným startem. Třetí vítězství ve Světovém poháru v kariéře oslavil Francouz Quentin Fillon Maillet.

Kateřina Nash skončila celkově třetí ve Světovém poháru cyklokrosařek. Seriál uzavřela 19. místem v Hoogerheide. Celkově zvítězili Worstová a Aerts.

Skokan na lyžích Roman Koudelka vybojoval v závodu Světového poháru v Zakopaném 17. místo. V polovině soutěže figuroval s pokusem dlouhým 122,5 metru na 22. místě, ve finále se zlepšil na 131 metrů a posunul se do první dvacítky. Druhé vítězství v sezoně oslavil domácí Kamil Stoch.