Sebral mobil a četl cizí SMS - dostal podmínku

Okresní soud v Prachaticích potrestal čtyřměsíčním podmíněným trestem třiadvacetiletého muže, který podle soudu porušil tajemství dopravovaných zpráv, porušil domovní svobodu a kradl. Čím je případ zajímavý a precedentní? Poprvé byl odsouzen Čech za to, že četl cizí sms zprávy, byť se jednalo o zprávy z mobilu jeho přítelkyně.

Ač se to možná běžně děje, čtení cizích esemesek je trestné, dozvídá se veřejnost z tohoto případu. Co se vlastně v Horní Vltavici odehrálo? Popisuje mluvčí prachatické policie Radka Sovová:

"Dne 19.7. letošního roku kolem tři čtvrtě na devět večer vnikl neoprávněně 23 letý muž z Vimperska do bytu v Horní Vltavici, kde se nacházela jeho bývalá přítelkyně a odcizil jí mobilní telefon. Žena se o svůj mobilní telefon s podezřelým přetahovala, ale ten jí mobil vytrhl z ruky a z bytu utekl. Přibližně kolem jedné hodiny si z odcizeného mobilu přeposlal do svého nezjištěné množství SMS zpráv."

Žena na muže podala trestní oznámení a výsledkem bylo středeční rozhodnutí soudu o čtyřměsíčním nepodmíněném trestu odnětí svobody. Rozsudek dosud nenabyl právní moci.

V případu byly uplatněny tři paragrafy: omezování domovní svobody, krádež a porušování tajemství doručovaných zpráv. Nejvíce pozornosti poutá třetí z nich, protože v souvislosti s mobilními textovými zprávami byl v Česku uplatněn poprvé. Známé je listovní tajemství, ale od roku 1990 zákon platí v této rozšířené podobě.

Zákon za porušení tajemství zpráv umožňuje dát až šestiměsíční trest, muž přesto dostal za všechny činy pouze 4 měsíce nepodmíněně. Co k tomu soud vedlo? vysvětluje policejní mluvčí Radka Sovová:

"Kdyby šlo o tuhle jedinou věc, tak společenská nebezpečnost je velmi nízká. Takže ten souhrnný trest se spíše přikláněl ke krádeži a porušování domovní svobody."

Připravovaná novela trestního zákoníku navrhuje zvýšení trestu za tento druh trestného činu až na 2 roky. Vysvětluje tisková mluvčí Ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová:

"Nový trestní kodex vychází z filosofie, že je v první řadě nutné bránit a chránit zdraví, život, majetek a soukromí člověka, jeho osobní svobodu. Takže z této filosofie potom vychází i tresty."

Za určitých okolností by ale trest mohl být ještě vyšší.

"V případě, že by tajemství zprávy porušil přímo zaměstnanec telefonního operátora nebo by osoba jednala se zištným úmyslem. Například s úmyslem následně obsah zprávy předat za finanční odměnu bulvárnímu tisku a podobně, ten postih by byl ještě přísnější - 3,4 i 5 let. Pak záleží samozřejmě zase na výši způsobené škody."

Návrh ministerstva spravedlnosti ale bude muset teprve projít řádným legislativním procesem. Z policejních statistik vyplývá, že tento trestný čin patří k nejméně početným. V celé České republice byly letos vyšetřeny 3 případy porušení tajemství dopravovaných zpráv.