Semjon Byčkov - nový šéfdirigent České filharmonie

Semjon Byčkov, foto: ČTK

Česká filharmonie má nového dirigenta. Stal se jím Semjon Byčkov. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi.

Semjon Byčkov s ministrem kultury Danielem Hermanem a ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem,  foto: ČTK
"Pro Českou filharmonii je dnešní den zásadní, protože podpisem smlouvy se Semjonem Byčkovem se orchestru vrací jistota. Jistota toho, že bude mít v čele umělce, který bude pracovat podobně jako Jiří Bělohlávek a přichází s podobnou koncepcí, takže zůstane zachována kontinuita," řekl ČTK Ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček. Za orchestr přivítal jmenování Byčkova koncertní mistr Josef Špaček. "Hudba je pro něj vším, celou jeho existencí. S orchestrem dokáže skvěle a efektivně pracovat," prohlásil.

Byčkov je dvanáctým dirigentem v čele České filharmonie

Byčkov, který je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů tělesa, se stal dvanáctým dirigentem v čele České filharmonie od jejího vzniku v roce 1896. O nástupci Bělohlávka, který zemřel letos 31. května ve věku 71 let, je rozhodnuto několik měsíců. Jméno Byčkova patřilo k nejčastěji zmiňovaným, když o novém šéfdirigentovi spekulovala média. Byčkov je také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu ČF, který zahrnuje nahrávání všech Čajkovského symfonií pro firmu Decca.

Semjon Byčkov,  foto: ČTK
Semjon Byčkov považuje Českou filharmonii za "kombinací slovanského ducha a západního pohledu na svět". "V hudebním světě, který je čím dál více globalizovaný a uniformní, patří orchestr, jenž si uchová autentický výraz a zvuk, ke světovým uměleckým pokladům. Když mne orchestr a česká vláda požádaly, abych se stal nástupcem milovaného Jiřího Bělohlávka, cítil jsem se hluboce poctěn důvěrou, kterou do mne vložily," uvedl ke svému jmenování dirigent.

Nový šéfdirigent se chce práci s orchestrem věnovat naplno

Byčkov stráví s orchestrem nejméně 16 týdnů v každé sezoně. Vedle zahajovacích koncertů, šesti abonentních a dvou nahrávacích týdnů bude Českou filharmonii řídit i během zahraničních turné a na hlavních tuzemských festivalech. Už v příští sezoně povede velká turné České filharmonie do USA a Německa.

Česká filharmonie,  foto: Petra Hajská / Česká filharmonie
Byčkov první dirigentské zkušenosti získal už za studií v 19 letech. V roce 1975 emigroval do Spojených států, kde později získal americké občanství. Během dosavadní kariéry dirigoval téměř všechny významné orchestry světa, jako jsou například Berlínská a Vídeňská filharmonie, Londýnský symfonický orchestr nebo Newyorská filharmonie.

Rodák z Leningradu, dnešního Petrohradu, se stal čtvrtým zahraničním šéfdirigentem nejvýznamnějšího tuzemského orchestru od roku 1989. Před ním v této roli působili v letech 1993 až 1996 Němec Gerd Albrecht, ruský klavírní virtuos s islandským a švýcarským občanstvím Vladimir Ashkenazy (1997 až 2003) a izraelský dirigent Elijahu Inbal (2009 až 2012).