Senát odmítá navržené kandidáty do Ústavního soudu

Senat

Prezident Václav Klaus ve středu jmenoval tři nové členy ústavního soudu. Jednoho z nich, bývalého ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, učinil předsedou této prestižní instituce. Senát také ve středu schválil do funkce ústavní soudkyně na návrh prezidenta Dagmar Lastoveckou. Další tři kandidáty však nepotvrdil, což pokládá prezident za skandální.

Podle vedoucího kanceláře prezidenta Jiřího Weigela bylo středeční hlasování zpolitizované: "Já jsem byl očitým svědkem toho jednání a v kuloárech znělo jednoznačně, že se vytvořil hlasovací blok a ten byl rozhodnut nepropustit žádného kandidáta, kterého prezident navrhl z jiných oblastí, jediný, který měl šanci uspět, byl senátní kandidát," říká Weigel. Senátním kandidátem byla Dagmar Lasovecká, bývalá senátorka za ODS. Pro senátorku Lastoveckou se vyslovilo 67 ze 78 hlasujících.

Horní komora odmítla tři kandidáty - Vladimíra Balaše, Kláru Veselou-Samkovou a Václava Pavlíčka. Ačkoli Balaše podpořily senátní výbory, nakonec pro něj bylo jen 30 ze 78 hlasujících. Výhrady zazněly k jeho posudku pro sněmovní komisi o kauze IPB. Největší diskusi vzbudila kandidatura advokátky Veselé-Samkové. Senátoři jí vyčítali drobné prohřešky z minulosti, které podle nich znamenají profesní nevyzrálost. Nakonec Veselá-Samková dostala 29 hlasů ze 77. Nejméně hlasů - pouze 22 ze 76 - získal Václav Pavlíček, který v diskusi čelil kritice své politické činnosti zejména v 50. letech. Ze všech kandidátů tedy byli dosud Senátem akceptováni pouze kandidáti z řad politiků. Také za to jej prezident Václav Klaus i Jiří Weigel kritizují.

"Prezident byl podezříván z toho, že hodlá Ústavní soud politizovat nominováním politiků, ale nakonec se ukázalo, že nikoliv prezident, který se snažil návrh vyvážit, aby vedle několika politiků tam byla zastoupena řada odborníků z nejrůznějších oblastí práva, ale Senát je ochoten akceptovcat pouze politiky," uvedl Weigel pro Radio Praha.

Podle předsedy Senátu Petra Pitharta by měl své nominace Klaus se senátory konzultovat předem. To je podle něj hlavní chyba, která vedla k neúspěchu navržených soudců. "Všechno nasvědčovalo už před včerejškem, že té součinnosti bylo málo, toho vyjednávání, sondování na všech myslitelných úrovních, toho prostě bylo málo." Senátorům také podle něj vadí, že návrhy z prezidentské kanceláře neobsahují dostatek informací o kandidátech.

Jmenování nových soudců Senát zbytečně politizuje i podle politologa Zdeňka Zbořila. Horní komora, která se netěší velké důvěře veřejnosti, tím podle něj dává pouze najevo svoji sílu. Předseda Senátu Petr Pithart ale toto tvrzení odmítl. "Při počtu 22 hlasů pro doktora Pavlíčka, prosím vás to je tak málo, že tam vůbec nedokážete spočítat jakoukoliv koalici, která by byla proti, to je prostě manko důvěry, to se nedá jinak nazvat. Tak kde je nějaká zpolitizovanost?" hájí Senát Petr Pithart.

Zbývá obsadit ještě čtyři soudcovská křesla, Ústavní soud mám mít celkem 15 členů. Nyní jich má právě tolik, kolik potřebuje k tomu, aby mohl třeba rušit části zákonů.