Senátní návrh změn poplatků

Фото: Штепанка Будкова
0:00
/
0:00

Senát pravděpodobně navrhne úpravy v poslanecké novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Chce tak zvrátit zrušení poplatků bez náhrady, které v Poslanecké sněmovně prosadily ČSSD spolu s KSČM. Se zajímavým doporučením v tomto směru přišel ve středu senátní výbor pro zdravotnictví a sociální politiku.

Podle doporučení zmíněného senátního výboru by poplatky nemusely platit u lékaře děti do 15 let. Návrh počítá i s osvobozením od poplatků pro klienty v ústavech sociální péče s malým příjmem nebo děti v pěstounské péči. Jak řekla šéfka výboru, Alena Palečková z ODS, upravuje i placení poplatků za léky:

"A to tak, aby zůstala zachována ta regulační schopnost poplatků, a na druhé straně aby byli ochráněni zejména dlouhodobě nemocní lidé, kteří trvale berou léky, na něž jsou nějaké vyšší doplatky. A to je ošetřeno tak, že tam, kde je doplatek vyšší než 30 korun, tak už se neplatí poplatek, tam, kde je nižší doplatek, tak se platí jenom poplatek, to znamená těch třicet korun."

Návrh podle Aleny Palečkové počítá i se snížením ochranného limitu pro vybrané skupiny:

"Ten limit je snížen na 3 000 korun, a je snížen jak pro tu kategorii dětí, tak pro kategorii seniorů nad 65 let, a u senioru se dokonce do tohoto limitu započítávají veškeré poplatky i doplatky."

Opoziční ČSSD ale pokládá návrh na nedostatečný a bude požadovat další změny, řekl poslanec za tuto stranu Jaroslav Krákora:

"Samozřejmě že úplně zrušit poplatky bude velice složité a to se nám zřejmě nepodaří, ale budeme se snažit ten kompromis posunout trošku někam dál. Je tam určitě velice dobré, že návštěva u lékaře dětí do 15 let bud bez poplatků, ale ostatní poplatky zůstávají v lékárnách, atd. u této skupiny. Čekal jsem, že i senioři nad 65 let budou mít u lékaře návštěvy bez poplatků. Bohužel toto není."

Mezi oběma návrhy zatím stojí lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Ten chce se svým stanoviskem počkat až na definitivní podobu zákona, který projde Senátem:

"Je třeba ty návrhy vidět vedle sebe. A je tam ještě jedna věc. Také se mluvilo o osvobození dárců krve a kostní dřeně. To jsem vůbec nezaznamenal a na tom byla přece shoda, pokud vím, i v Poslanecké sněmovně, že toto osvobození má být zahrnuto. Takže nevidím důvody, proč třeba konkrétně tento návrh z toho vypadl. Mně přijde jako předčasné hodnotit tento výstup z výboru, a spíš se vyjádřím potom k tomu výsledku, který bude z plenárního zasedání."

Návrh budou senátoři projednávat 28. ledna. Pokud by byl schválen, odčerpají změny ze systému zdravotní péče kolem dvou miliard korun, říká náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr:

"Přičemž, přestože to je výrazný ústup, jsem přesvědčen, že stále zachovává tu regulační funkci v těch nejvýznamnějších kategoriích, jako je plýtvání s léky, zbytečné návštěvy u lékařů nebo na pohotovosti. Já jsem přesvědčen, že zvítězí zdravý selský rozum. Před čtyřmi měsíci nám nikdo nevěřil, že přijde krize, dneska je tady. Stejně jako na státní rozpočet, dopadne i na systémy zdravotního pojištění, a pokud nebudeme zodpovědní, tak nebudeme schopni již na konci roku 2009 a už v roce 2010 financovat zdravotní péči naším občanům v takovém rozsahu, jako dnes."