Senátor Novotný tvrdí, že se ho ODS při volbě prezidenta pokusila podplatit

Dva miliony korun za hlas pro Václava Klause v páteční prezidentské volbě. Takový úplatek prý měla Občanská demokratická strana nabídnout senátoru Josefu Novotnému z SNK - Evropských demokratů minulý pátek před druhým kolem volby. Novotný přitom zvednul třikrát ruku pro Klausova protikandidáta Jana Švejnara.

Senátor Josef Novotný,  foto: ČTK
Pokus o korupci senátor zveřejnil na serveru Týden.cz. Pro Český rozhlas k tomu řekl:

"Ten kolega senátor si mne vzal bokem v jedné z přestávek a zblízka mi řekl, že ta možnost tady je, a když na ni kývnu, tak nějací muži v pozadí to zařídí. Že je to šance, která se nebude opakovat. Pak se to ještě opakovalo, když jiný kolega, dokonce před skupinou, mi vyhrožoval, že na mne něco vytáhnou. To už mne rozčílilo, tak jsem mu možná taky nevybíravě odpověděl, nicméně taková byla atmosféra."

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová kategoricky odmítla, že by se občanští demokraté pokoušeli senátora Novotného podplatit:

"Víme, že pan senátor je voličem Jana Švejnara, a já to plně respektuji. Myslím si, že se chce pouze zviditelnit před senátními volbami, které ho čekají. Pokud má podezření, nechť podá trestní oznámení."

Jiří Paroubek dostal před volbami anonymní dopis,  foto: ČTK
Podle lídra sociálních demokratů Jiřího Paroubka by měl senátor Novotný zveřejnit, kdo se ho snažil zkorumpovat:

"Hlavně to musí okomentovat pan senátor Novotný a samozřejmě orgány činné v trestním řízení by měly začít konat."

Stejný názor má i lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal:

"Myslím si, že bude na senátoru Novotném, aby sdělil jméno toho poslance nebo senátora za Občanskou demokratickou stranu. Pokud by se to prokázalo, tak ta věc by byla velmi vážná. Myslím si, že by to hraničilo až se ztrátou mandátu."

Podle Novotného ale zveřejnění konkrétního jména nemá velký smysl:

"Tím bych jenom dosáhl toho, že bych k několika žalobám, které na sebe mám, přidal další, protože on to samozřejmě zapře. Musí to zapřít. Takže s tím ani nebudu spekulovat."

Před volbami...,  foto: ČTK
Místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška soudí, že by se zákonodárci měli soustředit na to, aby příští volba prezidenta byla důstojná.

"Já si myslím, že by se dnes měl každý zákonodárce oprostit od takových poznámek a nerozšiřovat už další informace."

Nejde o první skandál, který letošní prezidentské volby provází. Klausův protikandidát Jan Švejnar těsně před volbami zveřejnil, že jeho otec v 60. letech podepsal spolupráci s ministerstvem vnitra. Švejnar se prý dozvěděl, že tuto informaci chce někdo proti němu použít během voleb. Utajené setkání prezidentova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou za ČSSD Miroslavem Šloufem v pražském hotelu Savoy přimělo Stranu zelených hlasovat pro veřejnou volbu hlavy státu. Napjatá atmosféra první volby vedla k tomu, že tři zákonodárci Pražský hrad opustili kvůli zdravotním problémům. Několik poslanců a senátorů dostalo v minulých dnech výhrůžné dopisy s kulkou nebo střelným prachem.