Sir Charles Mackerras nastudoval s českými umělci Janáčkovu zpěvohru "Výlety páně Broučkovy"

Britský dirigent Charles Mackerras, foto: ČTK

V Brně symfonií Dunaj a koncertem Putování dušičky končí hudební festival Janáčkovo Brno 2004. Už ve středu ale v pražské Národní divadlo uvedlo Janáčkovu dvoudílnou zpěvohru "Výlety páně Broučkovy", inspirovanou prózami Svatopluka Čecha. Informuje Evelina Himalová.

Britský dirigent Charles Mackerras,  foto: ČTK
Novou operní inscenaci, věrnou podobě té, která se konala ve "zlaté kapličce" za osobní účasti Janáčka v dubnu 1920 (jednalo se tehdy o vůbec první jeho operu premiérovanou na této scéně), nastudoval s českými umělci světově proslulý britský dirigent australského původu Sir Charles Mackerras, velký znalec a propagátor české hudby a Janáčkova díla především, mimochodem - což hovoří za všechno koncem letošního ledna v průběhu mezinárodního hudebního festivalu "Janáčkovo Brno 2004" jmenovaný čestným doktorem brněnské Janáčkovy akademie múzických umění. Na otázku, s jakými pocity nabídku ke spolupráci s první českou scénou přijal, a jaké jsou jeho vztahy k ní, Charles Mackerras Radiu Praha odpověděl.

"Já jsem měl svoje první dojmy od Janáčka v Národním divadle, tak je to pro mne velmi úžasné, že mohu dirigovat operu Janáčka tady. Moje vztahy jsou velmi - bych řekl - intimní."

Tou první operou velikána české hudby, jehož 150. výročí narození si letos připomínáme, kterou Sir Charles Mackerras v Národním divadle v době svých pražských studií v roce 1947 slyšel, byla prý "Káťa Kabanová". Krátce nato navštívil ve Velké opeře 5. května, dnešní Státní opeře Praha "Výlety páně Broučkovy". Tenkrát ale ještě nevěděl, že "Brouček" je Janáčkova jediná komická opera, a neuvědomoval si neuvěřitelnou bohatost motivů zpracovaných Janáčkovým vyjímečným hudebním intelektem. "Myslím, že jeho hudbu a osobnost bych mohl shrnout slovy jako 'originalita', 'různorodost' a 'překvapení'," dodal slavný dirigent, který ve svém životě kromě jiných už dělal tři inscenace "Výletů páně Broučkových". První, rozhlasovou, vysílala stanice BBC v březnu 1970.

Na závěr připomenu, že při příležitosti současného nastudování "Výletů páně Broučkových" pod Mackerrasovou dirigentskou taktovkou, byla v prostorách první galerie historické budovy Národního divadla otevřena i stejnojmenná výstava. Jeden z jejích oddílů dokumentuje mimo jiné unikátní snímání vzácného modelu Prahy z let 1826 až 1833 malíře a litografa Antonína Langweila. Záběry jsou v nové inscenaci Janáčkovy opery použity.