Skalní město Adršpach

Eliščina věž (uprostřed) a Čertův most (vpravo), foto: Joseph Le Fer

Adršpašsko-teplické skály jsou jedním z nejoblíbenějších výletních míst v Česku. Místo je to skutečně pohádkové, vždyť se tu také natáčel film Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. 

Busta Johanna Wolfganga Goetha,  foto: Joseph Le Fer

Toto unikátní pískovcové skalní město naleznete na severovýchodě Česka, při hranici s Polskem. Je součástí chráněné krajinné oblasti Broumovsko a rozprostírá se v takzvaném trojúhelníku mezi obcemi Adršpach, Teplice nad Metují a Skály. Tam, kde bylo před miliony let moře, zformovaly přírodní živly jako mráz, voda, vítr a slunce pískovcový masiv do dnešní unikátní podoby.

Skalní město bylo dlouhou dobu nepřístupnou divočinou a také útočištěm pro místní obyvatele ve válečných dobách. První turisté sem začali směřovat začátkem 18. století, v době romantismu. V roce 1790 objevil adršpašskou lokalitu i německý básník Johann Wolfgang Goethe. Jeho návštěvu připomíná busta u Velkého vodopádu.

Skalní věže Starosta a Starostová,  foto: Joseph Le Fer

Roku 1828 panství se zámkem koupil baron Ludvík Karel Nádherný a Adršpach v té době zaznamenal největší rozmach. V té době vznikla ve skalním městě síť dodnes používaných turistických stezek. Základní, asi čtyři kilometry dlouhý okruh skalním městem, vám nabídne nádherné pohledy na skalní útvary s poetickými názvy, z nichž nejznámější jsou Homole cukru, Džbán, Starostová a Starosta, Čertův most nebo Milenci. Nenechte si ujít ani projížďku po Adršpašském jezírku nebo zastavení u místa zvaného Ozvěna, kde se zvuk za dobrého počasí odrazí od skal až sedmkrát.

Pískovna,  foto: Joseph Le Fer

Skalní labyrint, který je mimo jiné domovem mnoha vzácných a ohrožených živočichů a rostlin, je přístupný i v zimě, kdy je možné si prohlídku užít v tichu a bez davů turistů.

10
50.612547820000
16.107759470000
default
50.612547820000
16.107759470000
Autor: Joseph Le Fer
klíčová slova:

Související