Skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka

Foto: Jana Huzilová, ČRo

Návštěvníkům se letos v květnu otevře unikátní skalní obydlí ve Lhotce u Mělníka. Je vytesané v pískovcové skále a podle ředitelky Mělnického muzea Miloslavy Havlíčkové, se o jeho otevření usilovalo několik let.

Foto: Jana Huzilová,  ČRo
"Víme, že bylo vysekáno koncem 19. století panem Kavinou. Vysekal si tam obytný prostor a k tomu ještě sklep, menší chlév. Nahoře v patře - což je taková zvláštnost - si vysekal sýpku, ale dalo se tam i spát, je tam i okno. A ještě jsou tam vysekané menší prostory skladovací, kam si ukládali třeba dřevo na zimu a podobně."

Ví se, proč vysekal příbytek ve skále, proč nestavěl dům?

"Byl to poměrně velice chudý člověk a tak jako většina chudých obyvatel v této oblasti Kokořínska, neměl peníze na to, aby si mohl postavit dřevěný roubený dům, který se tu vyskytuje poměrně často. Skála bylo nejjednodušší, nejlacinější, nejrychlejší a nejdostupnější řešení."

Je ve Lhotce ještě víc takových skalních bytů?

"Je. Právě v ulici, která vede k našemu skalnímu bytu, tak za každým obytným domem je původní skalní byt. Když se později postavily zděné domy, tak se začal využívat jako hospodářské prostory. I na druhé straně Lhotky, na druhé straně údolí jsou také skalní byty."

Do kdy se v nich bydlelo?

"Ve skalních bytech se většinou bydlelo ještě za první republiky, to byl takový nejzazší termín. Ale jsou skalní byty, kde se bydlelo i po druhé světové válce a právě náš skalní byt je vůbec nejdéle obývaným v celé naší oblasti. Byl obýván původní obyvatelkou až do roku 1982."

Jaká je tam teplota v zimě a jaká v létě?

"Kdyby by se tam netopilo, tak teplota bude v létě kolem 9 či 10 stupňů Celsia, v zimě by byla o něco nižší. Ovšem v těchto bytech i v domech se neustále topilo. Muselo se připravovat jídlo, takže se topilo v kachlových kamnech. Také je tam pec, takže když se pekl chleba, tak se obydlí neustále vytápělo. V létě tam bylo přes 20 stupňů a v zimě byla teplota podobná, protože ta skála je výborný izolační materiál."

Nepřišel někdo s nápadem udělat ze skalních obydlí hotel?

"Hotel přímo ne, ale máme řadu skalních obydlí, která se využívají rekreačně. Kdysi, ještě u Harasova, tam je dodnes skalní byt ve skále, kde byla vinárna. Soukromí vlastníci mají ve skalních bytech svoje malé místnosti na posezení. Viděla jsem i vinný sklípek a dneska jsou to luxusní záležitosti. Před tím jsou zděné nebo dřevěné domy a v té skále mají luxusně upravené prostory a kdo to vidí, tak jim to závidí."

10
50.350833900000
14.473794000000
default
50.350833900000
14.473794000000