Slavia mistrem ligy

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Dlouhých dvanáct let čekali fotbalisté pražské Slavie na opojné okamžiky, než nad hlavu znovu zvednou pohár pro ligového šampiona. Pomohl jim až návrat do domovského Edenu, kde se v sobotu společně s téměř jedenadvaceti tisíci fanoušků naplno ponořili do víru mistrovských oslav.

Foto: ČTK
K zisku ligového prvenství stačila slavistům remiza s Jabloncem 2:2. Jejich největší soupeř v boji o titul, pražská Sparta, totiž v posledních utkáních nejen výsledkově zklamala, a i její poslední vystoupení v právě završené sezóně skončilo porážkou v Liberci 4:3.

Vladimír Šmicer  (vlevo) a trenér Karel Jarolím,  foto: ČTK
Ani Slavia neměla cestu k ligovému titulu lehkou. V jednu chvíli se zdálo, že dobře rozjetá sezóna neskončí úspěchem. V sobotu však slavisté na vrchol dosáhli. Jejich trenéra Karla Jarolíma zisk titulu pochopitelně potěšil, ale uvědomuje si, že jarní část sezóny Slavii příliš nevyšla:

"Po těch kotrmelcích, kterými jsme prošli v průběhu jara, se nám titul nakonec podařilo získat. Myslím si, že letošní ročník bude zapsán v historii Slavie zlatým písmem. Byli jsme pod určitým tlakem od začátku jarní části a nebylo jednoduché se s tím vyrovnávat. Jednu chvíli už jsme byli na odpis, nakonec se to všechno otočilo. Jak se říká: Konec dobrý, všechno dobrý."

Bilance slavistů je skvělá: postoupili do Ligy mistrů, otevřeli překrásný stadion a sezonu na něm korunovali ziskem titulu. V samostatné české lize je druhý v pořadí. Ten první získali v roce 1996 a jenom jeden hráč oblékal dres Slavie tehdy i letos - Vladimír Šmicer:

Foto: ČTK
"Já myslím, že před dvanácti lety jsme měli hodně kvalitní mužstvo, že ten rozdíl mezi námi a ostatními mužstvy byl nějaký větší. Teď si myslím, že to bylo hodně vyrovnané, že Ostrava a Brno na jaře hráli výborně, a bylo by to ještě vyrovnanější, kdyby neměli takovou ztrátu po podzimu. Takový rozdíl mezi námi a jinými mužstvy asi nebyl, v roce 1996 jsme opravdu dominovali. Řekl bych, že tamto mužstvo v roce 1996 mělo trošku větší kvalitu přece jenom."

Vzpomínaná mužstva Ostravy a Brna skončila na třetím respektive čtvrtém místě se stejným počtem bodů. O tom, že Ostravané budou hrát v Poháru UEFA, rozhodla lepší bilance vzájemných zápasů. V posledním utkání sezóny Ostrava porazila 2:0 Bohemians 1905 a definitivně tak odsoudila Pražany, vedle fotbalistů Mostu, k sestupu z první ligy. Trenér ostravského Baníku Karel Večeřa, který si díky úspěchu svých svěřenců musel oholit dlouho pěstěný knírek, zhodnotil utkání i sezónu takto:

Foto: ČTK

"To utkání bylo strašně těžké. Já jsem to předpokládal, tušil jsem to. V prvním poločase jsme měli problémy ve středové řadě, Bohemka hrála velice dobře, dostávala se do šancí. Bohu dík pro nás, my v koncovce máme větší kvalitu, takže branky jsme dávali my, ale dneska to utkáni bylo pro nás spíše o obrovské vůli a morálce celého mužstva. Ono je strašně jednoduché vyhrávat, když se daří, když to tam padá samo, ale tady musím ocenit morálku celého mužstva, že opravdu dřeli, bojovali. Nejen za dnešek, ale za celou sezónu si myslím, že to třetí místo jsme si zasloužili."

Navíc se ostravský útočník Václav Svěrkoš stal nejlepším střelcem ligy s 15 góly. V tabulce brankářů s nejvíce vychytanými nulami se o první místo dělí slavista Martin Vaniak a brankář Ostravy Petr Vašek. Oba si připsali 13 čistých kont.

klíčové slovo:
spustit audio