Slovensko je mistrem světa v hokeji

Fanoušci v Bratislavě při přímém přenosu zápasu Rusko - Slovensko, Foto: ČTK

V dnešní sportovní rubrice s Herbertem Bryndou navštívíme Šárku Kašpárkovou, poohlédneme se za dramatickým koncem fotbalové ligy a také za neúspěchem českých hokejistů na MS a nečekaným úspěchem našich nejbližších sousedů - Slováků.

Mistryně světa a bronzová olympionička z Atlanty, trojskokanka Šárka Kašpárková, se po odmlce naplno vrací na atletická závodiště. Po nevydařených olympijských hrách v Sydney se Kašpárková se svým trenérem a životním druhem Michalem Pogánym rozhodla pro dítě. Dnes je Terezce jedenáct měsíců a svým sportovně založeným rodičům dělá radost.

Šárku Kašpárkovou jsme požádali o srovnání role matky a vrcholové sportovkyně:

Šárka Kašpárková,  Foto: ČTK
"Je to hodně náročné, protože musím zvládnout totéž co před tím, plus ještě starost o Terezku. Kdybych kolem sebe neměla rodinu a přátele, kteří se mě ve sportu snaží co nejvíce podporovat, tak bych se k němu asi vůbec nemohla vrátit."

Šárku rodina podržela a vrátila se. Již v těhotenství cvičila a udržovala se ve formě. Několik měsíců po narození dcery začala trénovat a na zimním mítinku v Bratislavě dokonce skočila s přešlapem 14 metrů 20 centimetrů, tedy výkon na hranici světové špičky. Tento výkon dodal české trojskokance sebevědomí do dalšího závodění. Jaká byla letošní příprava a jaké má Šárka Kašpárková pro nadcházející sezónu cíle:

"Absolvovala jsem několik soustředění. Úplně první bylo vysokohorské soustředění v Tatrách na Slovensku, pak jsme byli dvakrát v Nymburku, pak jsme se zase vrátili do Tater, pak jsme byli na Kanárských ostrovech. Takže se dá říct, že těch soustředění mám za sebou poměrně hodně. Cílem pro tuto sezónu je mistrovství Evropy, kde bych se chtěla dostat do finále a samozřejmě v tom finále co nejvýše."

Ale ještě před tím se Šárka ukáže domácímu sportovnímu publiku: 1. června v Jablonci, o týden později v Praze a potom na mezinárodní Zlaté tretře v Ostravě.


Páteční 30.kolo české fotbalové ligy slibovalo nevídanou podívanou. Až v posledním zápase se mělo rozhodnout o tom, kdo se stane mistrem, kdo bude druhý, třetí, a který tým doprovodí Opavu do druhé ligy. Podmínky před zápasy Bohemians - Liberec, Slavia - Žižkov, Synot - Sparta, Hradec Králové - Blšany a Jablonec - Drnovice byly jasné: Slovan Liberec se stane mistrem, pokud nezíská méně bodů než Žižkov; Sparta skončí druhá, když zvítězí a Žižkov prohraje a druhým sestupujícím by nebyly Drnovice, kdyby vyhrály a Blšany naopak prohrály. Podobně dramatický závěr neměla domácí liga již deset let, kdy Spartu nakonec předstihl Slovan Bratislava. Jak na Bohemians, tak na Slavii na možné mistry čekal pohár pro vítěze i sada zlatých medailí. O tom, na kterém stadionu se budou tato ocenění rozdávat rozhodl útočník Slavie Pavel Kuka. Ale nepředbíhejme. Bohemians totiž ve svém nejlepším jarním výkonu dali vzpomenout na své podzimní tažení a nad nervózním Libercem vedli až do konce prvního poločasu 2:0. To ještě neproměnil nejlepší útočník hostů Štajner pokutový kop. Ke zteči branky Bohemians, v níž exceloval slovenský reprezentant Kamil Čontofalský, fanouškům "klokanů" známý jako "Francúz", zavelel na konci první půle liberecký Koloušek. Z přímého kopu, jehož značka byla jistě pětadvacet metrů od Čontofalského branky, trefil nechytatelně šibenici a zdálo se, že druhý poločas by vyrovnání a - vzhledem k nerozhodnému průběhu utkání Slavie s Žižkovem - tedy i titul mohl přinést. Třebaže měl Liberec obrovskou herní převahu, míč se jeho hráčům do branky Bohemians nepodařilo dopravit. Tři minuty před koncem zápasu přesto propukli fanoušci ze severu Čech v nadšený jásot: přišla zpráva ze Strahova - Pavel Kuka svým gólem vzal Viktorii Žižkov naděje na titul. I prohra na Bohemians přinesla Liberci titul - a třetí předkolo Ligy mistrů. Vzhledem k vítězství na Synotu skončila nakonec Sparta druhá a zahraje si předkolo druhé, třetí Žižkov bude hrát předkolo poháru UEFA a pátá Slavia - jinak finalista domácího poháru proti Spartě - nastoupí do prvního kola poháru UEFA.

Jak zápas viděl trenér novopečeného mistra české republiky, Ladislav Škorpil:

"Já si myslím, že to bylo důstojné vyvrcholení ligy, toto utkání, protože bylo velmi dramatické do úplného konce. My jsme k tomu přispěli sami, protože jsme měli zlomové okamžiky v rukou, tak abychom měli ten titul nějak relativně pod kontrolou. Kdybychom dali penaltu, neudělali chybu na 2:0; to všechno šlo proti nám a za toho stavu 2:1 proti nám také trochu šlo i štěstí. Neměli jsme štěstí před brankou soupeře. Nakonec o tom rozhodla Slavia, ale za to celoroční úsilí je to zasloužené."

A člen realizačního týmu Bohemians, fotbalová legenda Antonín Panenka:

"Myslím si, že za jarní výkonnost si Liberec zasloužil vyhrát. Stáhnul velkou ztrátu na Spartu a na jiná mužstva. V podstatě i výkony na hřišti předváděl jeden z nejlepších fotbalů u nás, takže si myslím, že si to zasloužili."


Fanoušci v Bratislavě při přímém přenosu zápasu Rusko - Slovensko,  Foto: ČTK
Čeští hokejoví reprezentanti prohráli na MS ve Švédsku svůj první, zato nejdůležitější zápas, čtvrtfinále s Ruskem, a definitivně tak ukončili své účinkování na šampionátu. Výsledek 3:1 pro Rusko označovali pozorovatelé za spravedlivý, přestože stejně jako v Salt Lake City měli Češi ze hry více. Čest bývalého federálního státu nakonec zachraňovali Slováci: nejdříve v semifinále porazili na samostatné nájezdy Švédy 3:2 a ve finále pak 4:3 Rusy. Podobně jako několikrát v Čechách, i na Slovensku vítaly "zlaté hochy" desetitisíce obyvatel.