Šluknov je připraven na Evropu

Občané Šluknovského výběžku a německého Sohlandu mají k sobě opět o něco blíž. Začátkem dubna byl mezi oběma městy otevřen hraniční přechod pro osobní vozidla s nepřetržitým provozem.

Dosud spojovala Šluknovský výběžek, nejsevernější část České republiky, se Sohlandem jen turistická stezka, která byla otevřena po pádu komunistického režimu. Měsíčně ji využívalo asi deset tisíc lidí. Motoristé z obou stran ale měli smůlu. Museli zajíždět na vzdálenější přechody i několik desítek kilometrů. Jak říká starosta Šluknova Milan Kořínek, město usilovalo o otevření přechodu řadu let.

"Počítáme samozřejmě s ekonomickým přínosem pro naše obchodníky a živnostníky. Čekáme ale také, že se sem dostane spousta investorů, průmyslníků i drobných živnostníků, které přilákají zdejší nevyužité prostory. Mohli by tady třeba zavést nějakou společnou výrobu takového tradičního česko-německého zboží, či spíše lužickosrbského zboží, které kdysi v této oblasti dominovalo."

Nejde ale jen o ekonomický přínos nového přechodu. Neméně důležitou roli hrají podle starosty i mezilidské vztahy.

"Ty osobní a kolikrát i příbuzenské vazby tady trvají od války. Spousta lidí, kteří tady kdysi bydleli, se potom po odsunu zabydlela jen těsně za hranicemi. Některé rodiny byly rozděleny. Ale ty vazby a známosti tady zůstaly, vzájemný styk se v uplynulých desetiletích nepřerušil. Pouze ty lidí měli k sobě časově dál. A to dnes odpadne."

Marcela Koňakovská má ve Šluknově na náměstí pekařství a německé zákazníky si pochvaluje. Nyní to prý bude ještě lepší.

"Dosud chodili při dobrém počasí pěšky a teď budou jezdit i za špatného počasí, takže budeme mít hodně zákazníků. A naopak. Já mám tři děti, takže my budeme nového přechodu využívat v létě k návštěvě koupaliště v Sohlandu."

Podle vedoucího šluknovského referátu cizinecké a pohraniční policie Josefa Hýbla pomůže nový přechod částečně řešit i problémy s jedním z nejfrekventovanějších přechodů v Hřensku u Děčína. Ten je uzavřen už od loňských povodní. Josef Hýbl zároveň Radiu Praha řekl, že nemá obavy, že by on a ostatní pohraniční policisté přišli o práci, až Česká republika vstoupí v příštím roce do Evropské unie.

"Naše práce rozhodně nezanikne. Dojde ke zrušení celní služby. Práce cizinecké policie bude zachovaná asi do roku 2011 ve stejné míře jako dosud."

A jak jsou na vstup do Evropské unie připraveni ve Šluknovu? Starosta Milan Kořínek neváhá s odpovědí ani vteřinku.

"My už jsme připraveni teď. My tím žijeme, pro nás to takový velký přechod nebude. My jsme v tom vlastně už o nějaký rok vpředu před Pražáky."

A pak že v zapadlém Šluknovském výběžku dávají lišky dobrou noc!