Smlouvy k radaru připraveny

Foto: www.army.cz
0:00
/
0:00

Druhý důležitý dokument k projektu americké radarové základny v Brdech schválila ve středu česká vláda. Je jím smlouva SOFA, která určuje podmínky, za nichž tam mají američtí vojáci působit. Jednání byla dlouhá, delší než se čekalo, a podle některých signálu i poměrně tvrdá.

Vlasta Parkanová
Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové si Česko do dokumentu prosadilo řadu ústupků:

"Dohoda je poměrně rozsáhlá, má 34 článků a v českém překladu má 28 stran. Česká strana do dohody prosadila celou řadu ústupků a svých postojů. Například česká strana prosadila, že se dohoda bude týkat pouze amerického personálu, který souvisí s radarovou stanicí. Případná aplikace dohody na jiné případy pobytu amerických sil je možná pouze po souhlasu České republiky."

Jednání se protáhla především kvůli daňovým otázkám. Jejich řešení nakonec vyjednavači nalezli.

"Dodavatelé ozbrojených sil Spojených států a jejich zaměstnanci se teď rozdělují na dvě skupiny. Ta jedna jsou americké firmy a jejich zaměstnanci - ti budou zdaňováni ze svého příjmu ve Spojených státech a v České republice budou osvobozeni. Ovšem ti ostatní zaměstnanci a firmy, neamerické, budou zdaňováni podle české legislativy. Čili je tam taková vidlička, prozradila ministryně Parkanová, protože podrobný obsah smlouvy zatím zveřejněn nebyl."

České republice bude patřit pozemek pod radarem stejně jako nemovitý majetek. Američané také mají spadat pod české soudy:

"Prostor radarové stanice bude nadále územím České republiky, a všechny nemovitosti, které tam budou vybudovány ozbrojenými silami Spojených států, se stávají vlastnictvím České republiky v okamžiku dokončení. Pokud jde o zajištění odpovídající bezpečnosti, za tu vnější odpovídá Česká republika, za tu vnitřní bezpečnost budou odpovídat Spojené státy."

A jak je ministryně Parkanová s konečnou verzí smlouvy spokojena?

"Já samozřejmě musím říct za sebe a za české vyjednavače, že máme pocit, že jsme prosadili velmi mnoho. Jiná otázka je, kdybyste se ptal americké strany, jaký by měli pocit oni. Já bych to nazvala tak, že to, co je přítomno v té smlouvě, je české právo, česká suverenita, české vlastnictví. To tam prakticky i z těch ustanovení, které jsme již v určité redukované podobě uvolnili veřejnosti, zcela zjevně vyplývá."

Smlouvu SOFA by měla ministryně Parkanová podepsat s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem na okraj neformálního jednání ministrů obrany členských zemí NATO v Londýně v pátek 19. září. Plný text dostane veřejnost k dispozici o tři dny později.

Přesto budoucnost smlouvy SOFA není jednoznačná. Vedle podpisu prezidenta ji totiž, spolu s dohodu o radaru jako takovém, kterou už v červenci podepsali ministři zahraničí obou zemí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová, čeká schvalování v parlamentu. Vzhledem k odporu levicové opozice a některých vládních poslanců si zatím vláda nemůže být jistá schválením smluv ve sněmovně. Jak řekla ministryně Parkanová, ta začne smlouvy projednávat v říjnu a hlasovat bude v prosinci, po prezidentských volbách v USA.