Sněmovna odmítla zákon o nájemném

Cyril Svoboda, Pavel Němec a Vladimír Špidla diskutují s poslanci o zákonu o nájemném, foto: ČTK

Poslanci neschválili zákon o nájemném. Česko tak stále nemá právní normu, která by růst nájmů regulovala. Hlasování o novém zákonu se mělo stát testem soudržnosti vládní koalice, ta ale podle lídrů koaličních stran není ani teď ohrožena. Více už Milena Štráfeldová

Cyril Svoboda,  Pavel Němec a Vladimír Špidla diskutují s poslanci o zákonu o nájemném,  foto: ČTK
Zákon o nájemném vyvolává na politické scéně i mezi vlastníky domů a nájemníky bouřlivé debaty. Současný stav, kdy tržní nájemné až několikanásobně převyšuje regulovaný nájem, blokuje podle ekonomů volný trh s byty. Vlastníkům domů s regulovaným nájemným neumožňuje jeho dosavadní výše investovat do oprav domů. Sociálně citlivou otázku růstu nájemného přitom nedokázala řešit žádná z polistopadových vlád. Podle premiéra Vladimíra Špidly se tak nájemné zatím zvyšuje jen nahodile nebo právem silnějšího.

"To nájemné je neregulované. Je sice pravda, že platí staré smlouvy, ale každý dobře ví, jak se dá vytvářet tlak na lidi. A pak ty nové smlouvy už nemají žádná jiná měřítka než to, co si kdo vyboxuje. A je jasné, že ti, co jsou slabší, a je jich mnoho, jsou na tom špatně."

Špidlův kabinet proto připravil návrh na deregulaci nájemného, ten však leží ve sněmovně už rok. Před několika týdny připravila koalice nový návrh na postupné zvyšování nájmů do roku 2006, a to třikrát vždy o deset procent. Opozice ve sněmovně však v úterý vládní návrh zákona odmítla. Měla k tomu převahu hlasů, protože několik občanských demokratů neodjelo na plánované zahraniční cesty. Jednání dolní sněmovny provázely i obstrukce. Vyhlašování častých přestávek kritizoval občanský demokrat Vlastimil Tlustý:

"Nekonečné přestávky jako způsob zastavení jednání sněmovny jsou extrémní nástroj. Myslím, že si to vládní koalice rozmyslí, protože tím by založila velmi divné zvyky."

Vláda podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce připraví nový návrh zákon o deregulaci nájmů.

"Předpokládám, že během několika nejbližších týdnů vláda odešle do Poslanecké sněmovny nový návrh zákona o nájemném, který bude vycházet z již přijatého koaličního kompromisu, neboli že ta jednání, která se zdlouhavě a pečlivě vedla, nebudou zahozena, ale budou využita jako základ nového sněmovního tisku."

Hlasování o zákonu o nájemném se původně mělo stát zkouškou soudržnosti vládní koalice, která má ve sněmovně křehkou většinu 101 hlasu. Minulý týden přitom opustili Unii svobody-DEU dva poslanci a její šéf Petr Mareš prohlásil, že pokud jeho strana nedodrží vládní dohody, odejdou její ministři z vlády. Bývalý unionista Tomáš Vrbík hlasoval v úterý proti zákonu o nájemném, koalice se však podle šéfů vládních stran udrží i nadále. Hlasování o deregulaci nájemného označil premiér pouze za "provozní nehodu".