Nájemné je v Praze vyšší než průměrný důchod

Ilustrační foto: geralt / Pixabay CC0

Nájemní bydlení je pro řadu seniorů nedostupné. Upozorňuje na to vedení Rady seniorů a Sdružení nájemníků. Situaci nezlepšují ani dávky na bydlení, které na úhradu ve velkých městech nestačí. Podle analytiků se navíc bude nájemné dál zvedat kvůli rostoucím cenám nemovitostí.

Ilustrační foto: geralt / Pixabay CC0

Průměrný důchod je v Česku 13.377 korun, u žen je to o tisíc korun méně. Stačí jeden pohled na realitní portály. V Praze podle statistických údajů převyšuje průměrný nájem o 9 procent průměrný důchod. I v levnějších lokalitách, například na severu Prahy stojí nájem malé garsonky přes 10 tisíc korun a služby 2500.

Foto: Nattanan Kanchanaprat,  Pixabay / CC0
"Upřímně řeknu, že jsem v patové situaci, obracíme se na všechny strany, abych bydlela, protože nemám chatu, a nemám peníze, abych si byt koupila,"říká paní Hana Mieglová, která dvacet let bydlí v pronajaté garsonce. Zatím platila nájem přes 7000 korun, teď jí přišla výpověď. Může si dovolit dávat maximálně 11 tisíc, má průměrnou penzi a ještě v důchodu pracuje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí namítá, že penzisté mohou požádat o sociální příspěvek na bydlení.

"Žena, která žije v Praze a má důchod 13.800 korun, má nárok na dávku ve výši 3400 korun. Ministerstvo podporuje také odborné poradenství ohledně bydlení a nájmů," říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková.

V Česku se nyní vyplácejí dvě dávky na bydlení. Na příspěvek mohou dosáhnout lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Podpora se vypočítá podle normativů, které stanovuje vláda. Druhá dávka - doplatek - má dorovnat výdaje za byt lidem s malým příjmem tak, aby jim zbylo na živobytí.

Rada seniorů: důchodcům zbývá stokoruna na den

Zdeněk Pernes,  foto: ČT24
Normativy stanovené vládou jsou podle Rady seniorů zvlášť ve velkých městech nízké. Příspěvek na bydlení vypočítaný z normativu na pokrytí nákladů často nestačí, a důchodcům zbývá denně jen stokoruna. Rada seniorů a Sdružení nájemníků proto žádají změnu dávek na bydlení tak, aby víc zohledňovaly výši nájmů v jednotlivých místech republiky, říká předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes:

"Dělali jsme si velké naděje s novou vládou, že zvýší dostupnost bydlení v seniorské populaci. Dávky na bydlení jsou nízké a nájmy jsou vysoké. Požadovali jsme, aby je příspěvky na bydlení stoprocentně vykryly. Jsme za ten rok zklamáni."

Loni činily příspěvky na bydlení necelých osm miliard korun. Mnozí důchodci se však stydí jít o příspěvek na bydlení žádat. Rada seniorů proto žádá vládu nejen o změnu vyplácení příspěvků na bydlení, ale také o investice do nájemního bydlení.

Důchodci se stěhují na chaty

Foto: Martina Stejskalová
V nájmu bydlí více než 216 tisíc seniorů a seniorek. Kolem 180 tisíc platí tržní nájemné. Jak dodal předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba, kvůli nákladům se stěhuje řada seniorů z měst do svých chat, kde jsou často nevyhovující podmínky.

Podle jeho názoru by situaci pomohl řešit zákon o dostupném bydlení, výstavba nájemních bytů i cenové mapy nájemného. Ministerstvo práce a sociálních věcí změny sociálních dávek na bydlení připravuje, dokud ale nebude návrh hotový, nechce detaily komentovat.