Sněmovna schválila novelu zákona o dani z příjmu

Sněmovna schválila novelu o dani z příjmu. K předloze byly vzneseny téměř dvě stovky pozměňovacích návrhů, k výraznějšímu snížení daňové zátěže však nedošlo. Jednání zákonodárců sledovala Renata Prátová.

Poslanci v rámci schvalování pozměňovacích návrhů k zákonu upravili zejména výši odečitatelných položek ze základu daně. Podle ekonomomů však nebudou mít schválené změny výrazný dopad ani na domácnosti, ani na státní rozpočet. Jak uvedl Ondřej Schneider z Patria Finance, v průměru lze říci, že poslanci odečitatelné položky valorizovali o deset procent. Novela zákona podle však podle zpravodaje předlohy Martina Kocourka z ODS občany potěší. Poslanci přijali i návrh na zavedení paušální daně pro drobné podnikatele, kteří za tři poslední zdaňovací období nevykazují příjmy vyšší než milión korun. Vládní návrh původně počítal s hranicí půl miliónu korun ročně. Sněmovnou neprošel návrh exministra financí Ivana Pilipa z Unie svobody, který chtěl snížit daně z příjmu právnických osob ze současných 31 na 25 procent. Poslanci nepřijali ani návrhy na umožnění společného zdanění manželů či daňové úlevy pro domácí počítače.

Zákonodárci jednali také o snížení spotřební daně na pohonné hmoty. Novelu propustili do posledního - třetího čtení. To však proběhne až na další schůzi sněmovny. Unie svobody považuje tento odklad za účelový. Podezírá občanské demokraty, že snížení daní nepodpoří, ale nechtějí udělat tento krok před volbami, aby jim to nepoškodilo v očích voličů. Na ODS totiž skutečně záleží, zda snížení daní skutečně projde. Proti jsou vládní sociální demokraté, ani komunisté nejsou snižování daní nakloněni. V samotné ODS nepanuje pro tento krok jednota. Podle předsedy poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého není zcela jisté, že poklesnou i ceny benzínu a nafty. Jak Tlustý doplnil, přojednávání novely bylo odsunuto až na další schůzi, protože mezi druhým a třetím čtením musí být 24 hodinová prodleva. Poslanec Unie svobody Ivan Pilip ale oponoval, že projednávání novely stačilo dát na program jednání o den dříve. Jak bude další schvalování za několik týdnů vypadat, si Ivan Pilip netroufá odhadnout. Podle Pilipa by ale ODS odmítnutím spotřebních danší popřela svůj volební program, ve kterém tvrdí, že současné ceny pohonných hmot odpovídají příjmů českých občanů.

Autor: Renata Prátová
spustit audio