Sněmovna schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

Poslanecká sněmovna v úterý schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok, které se již nezmění. Stát tak bude hospodařit se schodkem téměř 71 miliard korun, výdaji 1,107 bilionu korun a příjmy 1,037 bilionu. O konečné podobě rozpočtu se bude hlasovat v prosinci.

Ačkoli schvalování základních parametrů rozpočtu nebylo jedinou záležitostí, kterou měli v úterý poslanci projednat, jednoznačně šlo o bod nejsledovanější a nejdiskutovanější. Sněmovna o něm jednala několik hodin. Sociální demokraté již dlouho avizovali, že jejich strana koaliční návrh rozpočtu na rok 2008 rozhodně nepodpoří. Co na něm sociálním demokratům vadí, sdělil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Ten rozpočet je rozpočtem, který zvyšuje většině občanů daně. Zadlužuje Českou republiku o 94 miliard korun. Je rozpočtem, který pohrdá životní situací zaměstnanců veřejného sektoru i životní situací důchodců."

Výhrady k navrhovanému rozpočtu má také poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který však pro něj i přesto hlasoval.

Miroslav Kalousek
"Ten rozpočet mohl být a měl být lepší. Měl mít a mohl mít menší deficit. Záleželo to samozřejmě na kvalitě reforem. Jak už dnes všichni vědí, ten tzv. vládní baťoh je spíše přípravou na reformy. A proto ten rozpočet vypadá jak vypadá."

Ministr financí Miroslav Kalousek byl se schválením základních parametrů rozpočtu spokojen.

"Já jsem samozřejmě spokojen. Země potřebuje rozpočet, tento rozpočet je maximum možného a většina sněmovny to uznala. "

Spokojen je také premiér Mirek Topolánek, který se však podle svých slov k vítězství koalice staví střídmě, neboť definitivně rozhodnuto bude až při třetím čtení. Rozpočet vychází z reformy financí, kterou vláda přes odpor opozice schválila v létě. Tehdy jí k tomu pomohly hlasy bývalých poslanců za ČSSD Michala Melčáka a Miloše Pohanky, kterých bylo zapotřebí i při úterním hlasování, jinak by návrh v prvním čtení neprošel.

Nyní se návrhu rozpočtu chopí jednotlivé sněmovní výbory. A poté nastane tzv. porcování medvěda, jak se přezdívá snaze poslanců získat peníze pro své volební obvody. Mirek Topolánek však prý doufá, že tentokrát budou poslanci porcovat jen medvídě a zůstanou ve svých požadavcích umírnění.