Snížení rozpočtu Radia Praha posluchači příliš nezaznamenají

Blíží se konec roku a ekonomická krize tlačí stát k úsporám ve všech oblastech. S novým letopočtem se nevyhnou ani Radiu Praha. Jejich přesná podoba zatím není známa, ale posluchači by ji neměli příliš zaznamenat. Jaký bude rozsah úspor a jak se odrazí nebo neodrazí v programu vysílání?

Miroslav Krupička
Vysvětluje ředitel Českého rozhlasu 7 - Radio Praha Miroslav Krupička:

"Do vysílání Radia Praha se ty úspory měly původně promítnout zkrácením našeho rozpočtu o 20 procent. Toto sdělení jsme dostali od ministerstva zahraničí zhruba před dvěma měsíci a protože to je redukce opravdu výrazná, která by zasáhla do lidí, do vysílačů, vlastně by se dotkla veškerého našeho rozpočtu, tak jsme se jakožto Český rozhlas ohradili. Vyvolali jsme jednání s ministerstvem zahraničí a bylo nám slíbeno, že tato věc bude přehodnocena a že redukce bude, ale bude nižší než těch dvacet procent. V současné době situace vypadá tak, že na ministerstvu se ještě jedná o konečné podobě ministerského rozpočtu, dělá se řada dalších úprav, a my bychom měli vědět do konce roku, jaká ta redukce bude. Bude to něco mezi 3 a 15, možná 20 procenty."

Jak se redukce promítne do vysílání? Poznají něco posluchači?

"Já pevně doufám, že posluchači to nepoznají. Určitě by to neměli poznat v programu. Program máme nějak nastavený, máme pocit, že dobře, vysíláme osvědčené, tradiční programové schéma. Podle výše úspor se redukce možná promítne do vysílačů. V současné době používáme dva krátkovlnné vysílače tady z České republiky, ty jsou poměrně náročné na provoz, a několik málo doplňkových vysílačů pro dokrytí některých oblastí v některých časech, například Severní Ameriky nebo Blízkého a Středního východu a podobně. Tady určitě nějaká redukce bude, ale já zase doufám, že nebude taková, abychom některé oblasti, některé regiony úplně odřízli. Bude tam třeba slabší vysílač, nebo jiný vysílač, ale většinu těch oblastí, které dnes pokrýváme krátkovlnným signálem z Evropy, budeme schopni pokrýt nějakou novou sítí víceméně stejně. Nebo možná v o něco menším rozsahu."

Takže si budou muset posluchači trochu přenastavit přijímače, jako to možná dělají každého půl roku.

"Bude to tak, budou to možná jiné frekvence, zřejmě i trochu jiné vysílací časy, protože budeme muset přeorganizovat harmonogram vysílání, nicméně znovu říkám, samotný program zůstane zcela jistě stejný,"

vysvětluje Miroslav Krupička, ředitel Radia Praha. Stávající podoba krátkovlnného vysílání je smluvně zajištěna do 31. ledna, od 1. února Radio Praha přejde na nové vysílače. V průběhu ledna budeme posluchače o všech změnách dále informovat.