Úsporu na vysílači většina posluchačů nepozná

Jak jsme v závěru loňského roku upozornili, hospodářská krize se dotkla i Radia Praha a vedla k úsporám v našem rozpočtu. Před krátkým časem se složité jednání uzavřelo. O změnách informuje ředitel Radia Praha Miroslav Krupička.

Když jsme se v této věci obraceli k posluchačům naposledy, nebylo ještě jasné, jak velká redukce nás postihne. Jak nakonec jednání s ministerstvem zahraničních věcí dopadlo?

"Skončilo takovým trochu zoufalým kompromisem, redukce bude nakonec ve výši 15 procent. Mohlo to být ještě horší, ale mohlo to být také lepší. Bohužel všechny na stát napojené organizace musí šetřit v řádu patnácti, dvaceti, pětadvaceti procent. Takže z tohoto pohledu se nás to dotklo ještě přijatelně."

Protože tato jednání trvala velmi dlouho, po celý leden jsme ještě vysílali podle stávajících podmínek. Za několik dní - od 1. února - se ale pravidla změní. Co všechno bude jinak?

"Jinak bude spousta věcí, ale já pevně doufám, a tady to chci deklarovat, posluchači by neměli prakticky nic poznat. Budeme pochopitelně šetřit ve všech položkách rozpočtu, to se posluchače vůbec nedotkne, ale dotkne se ho šetření na vysílačích. Vysílače tvoří poměrně velkou položku našeho rozpočtu, asi třetinu, a pochopitelně jsme museli těch 15 procent promítnout i tam. V současné době Radio Praha používá dva krátkovlnné vysílače, které vysílají z Litomyšle. my jsme museli jeden z nich vypnout. Vysílal na určitých frekvencích, ty zanikají. Stanovili jsme provizorní vysílací schéma, které bude platit do přechodu na letní čas, tedy do konce března, ve které jsou pouze mechanicky vypuštěny frekvence, které se vysílaly na tom druhém, zrušeném vysílači. Bohužel to byly zrovna frekvence, které vysílaly na východ, to znamená Blízký a Střední východ, potažmo na Dálný východ a do Austrálie. Udělali jsme toto rozhodnutí po důkladném zvážení, potože jsme si vyhodnotili ohlasy z jednotlivých oblastí, do kterých vysíláme, a opravdu z Dálného východu a z Austrálie je těch ohlasů relativně nejméně. Takže jsme, myslím, postupovali racionálně a snažili jsme se poškodit, abych tak řekl, nejmenší posluchačskou skupinu. V následujícím vysílacím schématu, které bude platit od dubna na dalšího půl roku, se tyto změny pokusíme víc zohlednit."

Lze výpadky ve vysílání kompenzovat jiným způsobem?

"Kompenzovat adekvátní náhradou je bohužel nelze. Krátké vlny jsou jenom jedny, frekvence jsou jenom jedny, ale co jistě budeme posluchačům navrhovat a propagovat, to je poslech našeho vysílání na jiných paltformách. Například na internetu nebo prostřednictvím různých partnerských stanice ve světě. To je hodně případ českého vysílání, protože například v té Austrálii, o které byla zmínka, je několik rádií v čele s SBS, což je státní stanice pro menšiny, které části našho vysílání přebírají a vysílají na území Austrálie. Takže budeme tyto možnosti podporovat a budeme o nich informovat, protože bez některých frekvencí krátkých vln se zkrátka budeme muset obejít."

Ve studiu byl s námi ředitel Radia Praha Miroslav Krupička. Děkuji za informace!