Sobotka: V4 dá víc peněz a lidí na řešení migrační krize

Takzvaná visegrádská skupina (V4 - Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) společně zvýší příspěvek do fondu na pomoc Africe o 400.000 eur (zhruba 11 milionů korun). Poskytne také 300 lidí navíc do evropských agentur, které se zabývají ostrahou hranic a azylovou politikou. Český premiér Bohuslav Sobotka, který na Maltě při nynějším jednání Evropské unie a některých afrických států o migrační krizi zastupuje i Polsko, to řekl novinářům po schůzce s šéfy vlád Slovenska a Maďarska.

Svěřenecký fond na pomoc Africe dnes byl maltském summitu oficiálně ustanoven. Evropská komise už do něj vyčlenila 1,8 miliardy eur (přes 48,5 miliardy Kč) a další peníze poskytnou unijní státy i některé evropské země mimo EU. Cílem je přispět k řešení krizí v Africe a podpořit stabilitu v oblasti. Česko do fondu dalo 600.000 eur (16,2 milionu korun). Podle českého premiéra by peníze měly jít zhruba ke 23 africkým státům a měly by sloužit k zajištění zdrojů pitné vody a k vytvoření pracovních míst. Podle českého premiéra se řada afrických států brání návratové politice například kvůli tomu, že uprchlíci posílají rodinám peníze do země, odkud pocházejí.

Imigrační úředníci z desítky zemí Afriky mají už v prvních měsících příštího roku začít pomáhat v EU s určováním národnosti a identifikací migrantů tak, aby bylo možné je případně vrátit zpět. Jako na jedné z 16 prioritních iniciativ společného akčního plánu se na tom shodli lídři evropských a afrických zemí.