Sociálnědemokratická vláda před volbami objíždí zemi a nešetří sliby

Zasedani ve Zline, foto CTK

Vláda před volbami objíždí Českou republiku, nešetří sliby a rozděluje miliardy korun. Výjezdní zasedání sociálnědemokratického kabinetu totiž probíhají v různých krajích, kde je provází řada setkání s místními obyvateli. Nedostatek času na předvolební kampaň, kterým ve srovnání s opozicí obvykle trpí každá vláda, tak řeší Zemanův kabinet svérázným způsobem. Další podrobnosti má Eva Petržílková.

Zasedani ve Zline,  foto CTK
Už potřetí jednali v pondělí ministři mimo Prahu - tentokrát ve Zlíně, kde slíbili Zlínskému kraji čtyřista milionů ze státního rozpočtu na rekonstrukci budovy pro státní úřad. Před čtyřmi týdny se sešel kabinet v Ústí nad Labem, kde předseda vlády přislíbil 15 miliard pro severní Čechy na obnovu poškozené krajiny, před čtrnácti dny v Hradci Králové to pak byl slib, že bude urychlena dostavba dálnice D11 do Hradce. V plánu jsou Karlovy Vary, Pardubický a také Moravskoslezský kraj. V řadě navštívených měst ministři po zasedání vlády naplánovali i mítinky s obyvateli. To se však nelíbí opozici ani hejtmanům ostatních krajů. Říkají, že vláda pouze slibuje, a dělá si tak předvolební kampaň. Tu ale ministři popírají. Proč tedy vláda začala jezdit do krajů, zdůvodnil vicepremiér Vladimír Špidla.

"Je nutné si uvědomit, že kraje existují teprve rok, že jsou výsledkem politického úsilí sociálnědemokratické vlády. A je jistě namístě, a myslím si, že z toho vznikne zvyklost, že se pravidelně už do budoucna budou konat výjezdní zasedání v sídlech krajů. Jestliže kraje se stávají významným politickým subjektem, tak je nepochybně správné, aby taková jednání proběhla."

Vladimír Špidla také odmítl informace, podle kterých mimopražská zasedání kabinetu přijdou daňové poplatníky o půl miliónu korun dráž, než když ministři zasedají v pražské Strakově akademii. Vyvrátil tak spekulace o tom, že rozpočet Úřadu vlády bude překročen...

Zasedani ve Zline,  foto CTK
"Ne rozpočet to nezatíží, protože je základní rozvrh rozpočtu jednání vlády a ten se nepřekročí."

Výjezdy vlády do krajů tak nelze podle vicepremiéra považovat za předvolební kampaň, kterou členové kabinetu dělají za peníze daňových poplatníků. Jiného názoru kromě opozičních politiků a některých hejtmanů je i řada komentátorů českých deníků. Jana Bendová z Mladé fronty Dnes pro Radio Praha uvedla:

"Tak já si samozřejmě myslím, že o předvolební kampaň jde každopádně, protože ty kraje existují už rok. A v podstatě vláda s těmi spanilými jízdami začíná teprve teď - pár měsíců před volbami. Či-li to evidentně předvolební kampaň je, ale myslím si, že zdravý rozum voliče posoudí sám, nakolik mu to vadí a nakolik mu to nevadí, nakolik jsou ty sliby vlády reálné a nakolik nejsou, a nemá smysl se proti tomu nějak výrazněji ohrazovat, zakazovat. Prostě to je volba té vlády a každý ať posoudí, co si o tom myslí."

Autor: Eva Petržílková
spustit audio