Souboj symbolů

Logo ODS

Letošní volební boj bude opět nejen o seriózních politicích a jejich slibech, ale také o stranických symbolech. A jak uvádí Zdeněk Vališ, především symboly z říše flory a fauny bývají občas vděčnějším námětem k politickým debatám než stranické programy.

Logo ODS
Třeba ve Spojených státech trvá už řadu desetiletí souboj slonů s osly, respektive republikánů s demokraty. K přírodě se hned po svém vzniku obrátila také Klausova ODS. Už v roce 1991 si posadila do znaku modrého ptáka. Byl z toho ale menší trapas, protože opeřenec naznačoval let zprava doleva a bylo tedy nutné obrátit ho do správného směru. Nejen ornitologové se ovšem dodnes přou o to, o jakého ptáka vlastně jde. Po aféře s financováním strany zazněly hlasy, že by to mohla být straka. Před krajskými a senátními volbami v roce 2000 přidala ODS ptákovi na hruď rudé srdce. Také tento rafinovaný tah doprovázely štiplavé poznámky. Na matějských poutích prý nám možná z perníkového srdce vypadne papírová stranická kandidátka a z měsíce května se rovnou stane měsíc ODS. Nemluvě už o tom, že prezident Václav Havel, který často ke svému podpisu přidává srdíčko, je vlastně zakukleným přívržencem Klausovy strany. Letos údajně chystá ODS na svém ptákovi další změnu. Nechme se překvapit.

Živočišná říše bude naopak ochuzena o bývalou čtyřkoalici. Její vačnatec koala proměnil před dvěma roky celé Česko v jeden velký blahovičníkový les na východě Austrálie. A měl docela úspěch. Jenže jako symbol se nakonec koala ukázala být dvousečnou zbraní. Přihlouplý líný medvídek, který je navíc na vymření, se musel zákonitě stát terčem vtipů všech politických oponentů. Po všech loňských i letošních patáliích ve čtyřkoalici byla samozřejmě koala pro nastávající volby zcela nepoužitelná. Ještě nedávno její představitelé tvrdili, že se prý vybírá něco efektivnějšího. Nakonec z mučivého hledání vzešla jakási Rubikova kostka. Jaký bude její osud, není ovšem po rozpadu seskupení jasné.

Naproti tomu zmrtvýchvstání zřejmě zažije bájný jednorožec, symbol ODA, která hodlá jít do voleb hrdě jako samostatná strana. Komunisté se poté, co jejich předchůdci znectili počestné nástroje srp a kladivo, obrátili pro změnu do říše rostlinné a znechutili tím mnohým lidem třešničky. Tohoto ovocného motivu se ale komunisté nemíní vzdát a chtějí na něj znovu lákat voliče. Má prý k tomu posloužit například i kalendář s recepty na pokrmy z třešní.

Logo ČSSD
Rostlinnou říši ovšem reprezentují na české politické scéně nejviditelněji sociální demokraté. A také oni se symbolu růže hodlají držet i nadále. K jejich silné nelibosti ale pronikla na veřejnost informace, že do předvolebního ringu vtrhne letos rovněž stvoření zvané Socánek, u něhož není zcela jasné, zda je původu lidského či zvířecího. Pajdulák údajně prozrazuje příchylnost k dobrému jídlu a pití a zároveň má v očích záblesk jakéhosi fiškulínství. Redaktor deníku Právo, díky němuž se veřejnost o zrodu Socánka dozvěděla, spekuluje o tom, kdo jsou Socánkovi rodiče. Blahobytné bříško by podle něj mohlo být po Špidlovi, červený nos po Zemanovi. Záhadou jsou ohnivě rudé vlasy. Ty prý nemá v sociální demokracii nikdo. Psychologové a odborníci na reklamu tvrdí, že úplně rozšifrovatelný symbol, to není ono. Naopak správný symbol nesmí postrádat jistou tajemnost. Tajemný je shodou okolností jak Špidlův Socánek, tak Klausův pták, který může být hrdým orlem, strakou i holubem kálejícím po sochách velikánů a jiných historických památkách. Takže je na voličích, aby si lámali hlavu, jak rozšifrovat oba symboly.