Soud s Aloisem Grebeníčkem opět odložen

Soud s Aloisem Grebeníčkem opět odložen, Foto: ČTK

Soud s bývalým vyšetřovatelem StB Aloisem Grebeníčkem byl opět odročen. Osmdesátiletý Grebeníček, který je obviněn, že na počátku 50. let v věznici v Uherském Hradišti mučil politické vězně, se totiž k soudu znovu nedostavil.

Alois Grebeníček byl spolu s dalšími dvěma vyšetřovateli komunistické StB z Uherského Hradiště už před pěti lety obviněn, že při výsleších vězně bil a mučil elektrickým proudem. S Ludvíkem Hlavačkou a Vladimírem Zavadilíkem tvořili tzv. "bicí komando", kvůli němuž věznice v Uherském Hradišti patřila na počátku 50. let mezi nejobávanější v celém Československu. Z této trojice byl dosud odsouzen jen Vladimír Zavadilík - paradoxně díky tomu, že jako jediný se řádně dostavoval k soudu. Hlavačka i Grebeníček se soudu po celých pět let vyhýbají. Alois Grebeníček, otec současného předsedy KSČM, se přitom neustále vymlouval na zdravotní problémy. Soud měl proto nakonec proběhnout přímo v uherskohradišťsko nemocnici, kde byl Grebeníček dosud hospitalizován. Během soudního líčení měl být obviněný neustále pod lékařským dohledem a každou půl hodinu měla být s ohledem na jeho zdravotní

Soud s Aloisem Grebeníčkem opět odložen,  Foto: ČTK
stav nařízena přestávka. Na žádost rodiny byl ale Grebeníček den před zahájením soudu převezen do domácího ošetření a ve čtvrtek jej jeho advokát omluvil s tím, že se mu během noci údajně znovu přitížilo. Soudkyně Radomíra Veselá proto soudní řízení opět odložila na neurčito. Postup soudu kritizuje předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný:

"Grebeníček a ti ostatní v Uherském Hradišti, tak na ty je už asi pět let žaloba. Bohužel ani jednou, když bylo ustanoveno soudní jednání, Grebeníček nepřišel. Ta soudkyně, která dříve byla komunistka, tak máme obavu, že se snaží mu pomoci, aby nebyl odsouzen."

Soudkyně Veselá ve čtvrtek nařídila vypracovat další posudek na zdravotní stav Aloise Grebeníčka. O tom, zda je schopen zúčastnit se soudu a nakolik je tím případně ohrožen jeho život, rozhodnou lékaři Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele hrozí Grebeníčkovi až osmiletý trest.