Soudní pře české vlády s týdeníkem Respekt

týdeník Respekt

Česká vláda čelí kritice za svoje tažení proti týdeníku Respekt. Za článek, ve kterém jeho autor viní vládu z korupčního chování, hodlá vláda podat na časopis trestní oznámení. Jak prohlásil předseda vlády Miloš Zeman, cílem této kampaně má být likvidace týdeníku. Více Jaromír Marek.

Kabinet chce jako celek podat na politický týdeník Respekt a jeho šéfredaktora Petra Holuba trestní oznámení. Vypracováním byl pověřen ministr Karel Březina. Jeho tisková mluvčí Vlaďka Dufková k tomu uvedla.

"V tuto chvíli se vybírá právnická kancelář, která trestní oznámení zpracuje. časový horizont není dán. Koneckonců je tam tříletá promlčecí lhůta. Na právnické kanceláři bude i kvalifikace trestného činu."

Jednotliví ministři navíc hodlají žalovat týdeník pro porušení práva na ochranu osobnosti. Svoji čest si každý ze sedmnácti ministrů cení na 10 milionů korun.

"Jistě i čeští novináři pochopí, že deset krát sedmnáct je stosedmdesát milionů. tyto peníze, pokud je vysoudí, hodlají členové vlády věnovat na charitativní účely."

Prohlašoval remiér Zeman ještě minulé pondělí. Od svého původního záměru však jednotliví ministři postupně upouštějí. Při žalobě o 10 milionů korun, by totiž soudní poplatek přišel každého člena vlády přišel na 400.000 korun.

Proti vládní kampani za likvidaci nezávislého týdeníku se postavila například Občanská demokratická aliance, KDU-ČSL a kritické hlasy přicházejí i ze zahraničí. Znepokojení nad postupem české vlády spolupředseda helsinského výboru Kongresu Spojených států Christopher Smith.

"Trestní oznámení proti novinářům s cílem potrestat je za jejich psaní jednoduše není v souladu s normami Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, které Česká republika svobodně přijala," zdůraznil Smith v prohlášení.

Kroky státních orgánů namířené proti novinářům a médiím i výhrůžky Zemana na adresu týdeníku odmítl i Mezinárodní tiskový institut sídlící ve Vídn, Světová asociace novin se sídlem v Paříží nebo Transparency Intermational.

A co vládu tolik popudilo? 22.října otiskl respekt článek, ve kterém se mimo jiné uvádí: V Česku se veřejný zájem postavil proti korupci a před třemi lety vynesl na premiérské křeslo Miloše Zemana. Jeho vláda ale boj s korupcí prohrála. Nesnažila se ani průhledně zadávat veřejné zakázky, ani omezit zbytečnou byrokracii.