Soukromé vysoké školství v České republice

V době, kdy státní školství bojuje o finanční pozornost státu, stojí za povšimnutí pomalu se rozvíjející sektor soukromého vysokého školství. Od roku 1999, kdy to umožnil nový vysokoškolský zákon, vzniklo v ČR 20 soukromých vysokých škol. Literární akademie - Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého zahájila ve čtvrtek imatrikulací nových studentů druhý rok své činnosti. Zatím jako jediná soukromá vysoká škola nabízí magisterské studium. Podrobnosti o této škole připravil Vilém Faltýnek.

Škola nabízí bakalářský studijní obor tvůrčí psaní a magisterské obory zaměřené na mediální komunikaci, redakční práci a na interaktivní média. Interaktivní média jsou novým a jak nám řekl scénograf Albert Pražák, který obor vede, také zřejmě světově ojedinělým oborem.

"Interaktivní média jsou novým studijním oborem, který je svého druhu prvním a jediným na světě. Je koncipován jako tvůrčí disciplína v oblasti mezilidské komunikace realizované ve sféře ceremoniálních, expozičních, reklamních a inscenačních forem."

Přestože letošní školné činí 49.500 korun, o studium je podle ředitele školy Václava Krištofa značný zájem. "V loňském roce jsme přijali 79 studentů, teď jich máme 127, řekl Kryštof. Většině z nich, platí studium rodiče. Někteří si na něj přispívají vlastními výdělky a výjimečně ho hradí i zamestnavatel studenta. Literární akademie je škola budovaná na přestiži a kvalitě, proto také v radě školy a v pedagogickém sboru nalezneme jména předních osobností české kultury. Vyučují zde mimo jiné i spisovatelé Alexandra Berková, Jáchym Topol, Ivan Klíma a Michal Viewegh.

V akademické radě působí předseda Senátu Petr Pithart, spisovatel Josef Škvorecký a publicista Pavel Tigrid. Novými členy rady se pak letos stali například primátor Prahy Jan Kasl, historik Vilém Prečan, dramatik Milan Uhde a polský filmový režisér Krzysztof Zanussi. Režisér Zanussi poskytl Radiu Praha krátký rozhovor. Zeptal jsem se nejprve, co ho do Literární akademie Josefa Škvoreckého přivádí.

"Zvědavost a touha dělat něco dohromady s mladými lidmi. Věřím, že musíme v nové geraci vytvořit kontinuitu kultury, nebo dojde ke katastrofě, k barbarizaci. Vkládám v to hodně energie, budovat most k následující generaci."

A věříte v možnost výuky tvůrčího psaní?

"Nevěřím. Není možné zplodit umělce, ale je možné pomoct mu na svět. Já jsem jenom porodní bába. Umělec se rodí sám, ale já mu můžu pomoct."

Učíte někde jinde psát, nebo je toto váš první pokus?

"Existuje program evropské unie Sources a tam jsem už vedl desítky seminářů. Tahle česká akademie mě zajímá mnohem víc, než Sources, protože tam je velké procento studentů, kteří nikdy nebudou nic dělat. Tam lépe platí, ale tady je to zajímavější."